Банкси – кралят на графитите

Събота, 16 Ноември 2013 15:33 Публикувана в Свят Прочетена 1404 пъти
Това е снимката, на която се подозира, че е Банкси. Никой обаче не е съвсем сигурен, защото това не се случва за пръв път. Това е снимката, на която се подозира, че е Банкси. Никой обаче не е съвсем сигурен, защото това не се случва за пръв път.

Банкси (на английски: Banksy) е световноизвестен художник на графити от Бристъл, Англия. Името, рождената му дата и родното му място не са напълно ясни, защото самият Банкси предпочита да бъде анонимен. Негови графити има най-вече в Лондон, но и навсякъде по света.

Повечето от графитите му имат социална насоченост или представляват модифицирани образи на известни картини и личности. Някои от творбите му са били показвани в музеи в Лондон, Ню Йорк и дори в Лувъра. Легендарният уличен творец и графити майстор Банкси най-после беше запечатан от камера в Ню Йорк преди няколко седмици. Или поне така твърдят някои медии на базата на клипче и снимки на мъж, който надзирава работата по поправянето на ван, развалил се по време на арт инсталация на Банкс в Голямата ябълка.П редполагаемият потаен творец и бунтар носи шапка тип барета и стари сини бачкаторски дрехи. На няколко пъти през години са се правили спекулации за автентичната му идентичност.


През последните месеци британският мега-човек се бе локализирал в Ню Йорк и смяташе да се занимае достойно с града. Всеки ден през октомври той представяше едно ново произведение. На петия ден донесе мобилна градина, сътворена във вехт камион за доставки. Идеята бе камионът да се появява на различни места, „за да доставя успокоение“, всеки ден след залез. Инсталацията беше обявена на сайта на Банкси с аудио, според което този дизелово задвижван пейзаж си има водопад, дигитално ремастериран залез и пеперудки, вързани за вентилатор, които помръдват леко из пространството.Камионът

 

В аудио бележката на сайта му, Банкси припомня фермерите, описани от Стайнбек, които по времето на Голямата депресия отглеждат тайни малки градини по края на притежавана от корпорациите засята земя, които по този начин се опитват да „откраднат малко от благата на почвата“.

 


Дорисувана от майстора на графитите Банкси картина беше продадена за рекордните 615 хил. долара на благотворителен търг в Ню Йорк. Аукционът е организиран от фондация, а средствата ще отидат в подкрепа на болни от СПИН и бездомни родители.  Фондацията е получила общо 138 оферти за платното, като само за последните няколко часа цената е скочила с 300 хил. долара. Картината, озаглавена "Баналността на злото", изобразява мъж в нацистка униформа. Заглавието е аналогия с книгата на Хана Аренд за процеса срещу нацисткия престъпник Адолф Айхман. 

 

1


Самата маслена картина без човешката фигура върху нея е била закупена за 50 долара от същия магазин. Приносът на Банкси: нацистката фигура и подписъг. Картината е публикувана на сайта на художника.От месец насам провокативните картини на Банкси се появяват по сгради в Бушуик и Кони Айлънд, Бруклин, както и в Бронкс, наред с първите страници на вестниците. Артистът обявява всеки свой проект в блога си, наречен "Better Out than In", който описва като "животът на един артист по улиците на Ню Йорк".

 

Better


Сумата е далеч от рекорда, платен за негова картина. През 2008 година  Сотбис продава негова творба за малко под два милиона долара. Банкси, прекара месец октомври в Ню Йорк и остави своя отпечатък в града. В началото на ноември той си взе довиждане с жителите на Голямата ябълка с кратко съобщение -  "Това беше. Благодаря ви за търпението. Беше забавно". 

Британският художник обаче заяви, че нюйоркската полиция му попречила да създаде своя творба. По този начин се провалили плановете му всеки ден в разстояние на един месец да представя свое произведение по улиците на Голямата ябълка.

 

 Камион

 

Камионът, който взриви Ню Йорк с писъците на животните в него.


Поредният пърформънс беше отменен заради полицията, заявява художникът на сайта си в интернет, където от началото на месеца качва снимки на създадените всеки ден от него творби. Банкси не даде повече подробности, а нюйоркската полиция не направи коментар. Творбите на Банкси привличат много фенове, но същевременно разгневиха  собственици на сгради. Инициативата, кръстена Better Out Than In („По-добре навън, отколкото вътре”), не е по вкуса на полицията, нито на кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг.“Графитите развалят външния вид на сградите - заяви той. - Това е знак за декадентство. Някои места са  предназначени за изкуство, докато други не са.”

 

Въпреки голямата си международна популярност и признание Банкси продължава да бъде преследван от закона. и в Англия. Британските власти все още го смятат за хулиган, съсипващ фасадите на достолепните и изискани сгради в кралството. На 18 октомври 2013 вестник Ню йорк поуст публикува на първа страница заканата на тогавашния кмет на Ню Йорк – Хайзонер Блумърг , че той лично е издал заповед за арестуването на Банкси с обвинения за вандализъм и оскверняване на обществени сгради.


През 90-те години на миналия век Банкси се запознава с фотографа Стийв Лазаридис, който започва да публикува снимки на графитите на Банкси, а по-късно става негов артистичен посредник, като продава не само снимките, но и оригиналните му рисунки и инсталации, някои от които в момента достигат до 500 хиляди долара.Тъй като нестандартното творчество на Банкси е категоризирано от властите като проява на вандализъм, нарушаващ естетичния вид на английските градове, Лазаридис включва в договора за продажба клауза, в която се казва, че собственикът на творбата трябва да я предпази от изличаване.

 

Това е в общи линии е перспективата на момчето, родено през 1974 година и избрало професията касапин. Тогава, то все още има име, разфасова крави и прасета с голям остър сатър и се чуди какво да направи със скапания си живот. Докато един ден, през 1980 „аерозолният бум” не го засмуква във водовъртежа на графитите.

Main-Banksy-

През 90-те години на миналия век Банкси се запознава с фотографа Стийв Лазаридис, който започва да публикува снимки на графитите на Банкси, а по-късно става негов артистичен посредник, като продава не само снимките, но и оригиналните му рисунки и инсталации, някои от които в момента достигат до 500 хиляди долара.

Тъй като нестандартното творчество на Банкси е категоризирано от властите като проява на вандализъм, нарушаващ естетичния вид на английските градове, Лазаридис включва в договора за продажба клауза, в която се казва, че собственикът на творбата трябва да я предпази от изличаване.

 

Вижте тук снимката от протеста на 12 ноември, която Бънкси разпространи, а също и адреса, на който можете да му пишете, за да сложи "Оставка" на една от следващите си работи:

http://svobodennarod.com/bulgaria/3568-svetovnoizvestniyat-artist-banksi-spodeli-snimka-ot-protesta.html

 

Вижте и повече снимки на творбите на Банкси в  http://svobodennarod.com/photo-facts/3582-banksi-kralyat-na-grafitite.html

 

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Вторник, 19 Ноември 2013 07:54
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате