Разбилият се в Казан Боинг е бил собственост на 7 авиокомпании, сред които и България ер

Понеделник, 18 Ноември 2013 10:21 Публикувана в Свят Прочетена 901 пъти
снимка : Би Би Си снимка : Би Би Си

Пътническият самолет Боинг-737, който се разби вчера на летището в руския град Казан, е бил експлоатиран в продължение на 23 години от седем авиокомпании, между които „Ер Франс” и „България ер”, съобщи агенция Франс Прес. 

През 1990 година самолетът, който беше собственост на руската компания Татарстан, е закупен от френската компания Юралеир Хорайзънс. През 2001 година самолетът е претърпял сериозен инцидент без жертви при приземяването си на летището в Бразилия.

През 2005 година той става собственост на Ер Франс, която след три години го продава на Уганда еърлайнс. След това Боинг 737-500 преминава през бразилската авиокомпания Рио Сул, румънската Блу еър и българската България ер, като най-накрая става собственост на Татарстан.

Самолетът се разби фатално при опита за кацане. Всички 50 души на борда му са загинали - 44 пътници и 6-членен екипаж. Сред жертвите са  и синът на президента на Татарстан Рустам Минниханов - Ирек Минниханов, директорът на бюрото на Федералната служба за безопасност в Татарстан - Александър Антонов, както и съпругата на известния телевизионен коментатор Роман Скворцов – Ирина. На борда е имало и две деца.

В момента разследващите случая търсят черната кутиия на самолета, за да установят причините за катастрофата, тъй като според техниците на летището, самолетът е бил в  изправно състояние преди полета.

Последно променена в Понеделник, 18 Ноември 2013 11:38
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

1 коментар

  • Връзка на коментара Харалампи Понеделник, 18 Ноември 2013 15:35 публикуван от Харалампи

    Ще е хубаво преди да се пишат глупости по медиите и да се скверни паметта на хората, да изчакаме официалните доклади по случая.

Влезте, за да коментирате