Странни обстоятелства разбили самолета в Казан

Сряда, 20 Ноември 2013 14:51 Публикувана в Свят Прочетена 729 пъти
снимка: РИА Новости снимка: РИА Новости

Екпертите на междудържавния авиационен комитет (МАК), които разследват катастрофата на самолета на авиокомпания Татарстан, при която загинаха всички хора на борда, установиха причината за трагедията. http://svobodennarod.com/world/3590-razbiliyat-se-v-kazan-boing-e-bil-sobstvenost-na-7-aviokompanii-sred-koito-i-balgariya-er.html


Според специалистите, по неизвестни причини командирът на полета е изключил автопилота като е решил сам да приземи самолета. Въпреки твърденията на шефа на авиокомпания Татарстан - Аксан Гиниятулин, че екипажът е бил изключително опитен, командирът и помощниците му не са успели да овладеят тягата на самолета, който се разбил в земята с 450 километра в час. Ударът е бил толкова силен, че е разрушил драстично информацията в черните кутии на борда.


Според руския летец- изпитател Анатолий Книшов, твърденията на Аксан Гиниятулин не отговарят на истината, тъй като пилоти с достатъчно голям опит биха могли да овладеят критичното положение. Според Книшов те просто не са знаели как да направят това. Летецът- изпитател подчерта и факта, че командирът на Боинга е изпълнявал повторен заход за кацане само на тренажор, но никога в реален полет.


В процеса на разследването на експертите на МАК е бил установен и фактът, че това е бил четвъртият за деня полет, един от които международен, което според трудовите психолози означава физическо и психическо пренатоварване, което води до намалена концентрация, преумора и неспособност да се реагира адекватно в критични ситуации.


Много от психолозите от екипа на МАК са на мнение, че е напълно възможно командирът на полета да е взел стимулиращи нервната система субстанции или вещества, за да преодолее преумората си. Те подчертават, че даже прекомерната консумация на кафе или стимулиращи напитки от рода на Ред Бул, могат да доведат до еуфорични състояния, които, подобно на алкохола повишават самочувствието, но намаляват способностите и забавят реакциите.


Специалистите подчертават, че техните предположения са само теоретични и единствено анализите от телата на загиналите могат да потвърдят или отхвърлят техните предположения.

Последно променена в Петък, 22 Ноември 2013 12:26
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

2 коментара

  • Връзка на коментара Моника Петък, 22 Ноември 2013 11:35 публикуван от Моника

    Аз четох, че пилота бил извършвал тези маневри само в симулационна среда, което си е плашещо. В реално време на полет има много фактори, които играят роля - стес, хора на борда, метеорологични условия и тн...Незнам алкохол или неопитност, но трагедията е голяма.

  • Връзка на коментара валентинов Петък, 22 Ноември 2013 09:22 публикуван от валентинов

    Пилотска грешка беше първото което и аз си помислих като видях видеото. Не мога да гадая за причините, но изглежда пилотите наистина са действали неадекватно. Някъде четох да пишат че може би са били пияни, което е доста грозно и едва ли е вярно. По-скоро наистина са били твърде неподготвени или изтощени за да действат адекватно на ситуацията. Ужасяващо нещастие, дано почиват в мир.

Влезте, за да коментирате