Сумистът Калоян Котоошу се отказа от българско гражданство, но не и от България

Четвъртък, 21 Ноември 2013 12:47 Публикувана в Свят Прочетена 6536 пъти
Калоян Махлянов-Котоошу Калоян Махлянов-Котоошу

Сумист Калоян Махлянов-Котоошу - единственият българин  който се състезава в най-силната категория  по сумо, се отказва от българското си гражданство, за да може да стане национален треньор и учител по сумо – длъжност, която може да се заема единствено от спортисти с японско гражданство.

В случай че бъде одобрен като треньор, Калоян ще стане първият европейски учител по сумо в Япония. Котоошу подчертава, че бъдещата му кариера изисква той да се откаже от гражданството си, но че никога няма да се откаже от България.  

През 2008 година Калоян Махлянов-Котоошу влиза в историята на сумото, като става първия европеец, спечелил Купата на Императора.

                                kalo 1

 

Роденият на 19 февруари 1983 година  в село Джулюница (Велико Търновско) Калоян нееднократно е заявявал, че възнамерява да остане в Япония и след приключването на спортната си дейност. Той изрично е подчертавал многократно, че решението му да напусне България не е нито политическо, нито социално. Сумистът винаги е наблягал на факта, че мотивите му са единствено и само от гледна точка на професионалната реализация и спортна кариера.

През 2010 той се жени за Асако Андо, а 10 месеца след това се ражда синът му Кирил. Kotooshu-sin

kalo

 

За съжаление стара и вече хронична травма в коляното може да стане причина той да прекрати предсрочно кариерата си.

 

 

Съобщението, че Калоян е подал молба за освобождаване от българско граждаство се прие доста негативно от някои. Истината обаче е, че всички негови фенове и обективно мислещи хора напълно оправдават постъпката му, продължават да се гордеят с него и му пожелават успешна треньорска кариера.

Последно променена в Четвъртък, 21 Ноември 2013 13:01
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате