Гърция приема закон срещу неонацизма и ксенофобията

Петък, 22 Ноември 2013 12:12 Публикувана в Свят Прочетена 549 пъти
Лидерът на Златна зора - Никос Михалолиакос, снимка: ekathimerini.com Лидерът на Златна зора - Никос Михалолиакос, снимка: ekathimerini.com

След като Европейският съюз призова Атина да овладее надигащата се вълна от ксенофобия и расизъм от страна на неонацистката партия Златна зора, която  влезе в парламента, гръцките политици изработиха нов проектозакон.

Документът е насочен към борбата с расизма и ксенофобията и предвижда затвор и парична глоба от 5 до 20 хиляди евро за всеки, който: „ провокира, насажда или насърчава действия на насилие или омраза срещу лица или групи от лица от друг етнически произход, раса и цвят на кожата, излагащи на опасност обществения ред и застрашаващи свободата или личната сигурност на гражданите”.

Преди месец гръцките депутати спряха държавното финансиране на крайно дясната партия Златна зора. Парламентът отне и имунитета на някои от депутатите от тази партия като  ги отстрани за расистко поведение и прокламиране на фашизъм и нацизъм в страната.

 

Последно променена в Петък, 22 Ноември 2013 12:23
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате