Украйна се отказа от ЕС, опозицията излезе на улиците

Събота, 23 Ноември 2013 10:51 Публикувана в Свят Прочетена 610 пъти
снимка: kievukraine.info снимка: kievukraine.info

Вчера правителството на Украйна издаде декрет, с който се прекратява подготовката по подписване на присъединителното споразумение с ЕС. Вместо това, властите взеха решение да активизират преговорите с Русия и Митническия съюз. Решението бе взето след като за пореден път депутатите не успяха да постигнат споразумение около приемането на закона за освобождаването на бившия премиер Юлия Тимошенко, който бе ключово условие на ЕС за подписване на споразумението за асоцииране.

Според властите, украинският президент Виктор Янукович е преценил евроинтеграцията като икономически и политически неизгодна.

В знак на протест депутатите от проевропейските опозиционни партии обсадиха трибуната в парламента, като заявиха, че решението да се прекратят подготвителните работи около подписването на търговското и политическо споразумение с ЕС, е лишило Украйна от сключването на исторически договор.

След като властите официално обявиха решението си, хиляди привърженици на евроинтеграцията се събраха на протест на площад Майдан в центъра на Киев. Сред протестиращите бяха и опозиционни политици, сред които лидерът на парламентарната фракция на Батькивщина - Арсений Яценюк, лидерът на партия Удар - Виталий Кличко, лидерът на националистите Олег Тягнибок и бившият министър на вътрешните работи Юрий Луценко.

Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко подкрепи недоволството на опозицията. Адвокатът на Тимошенко посочи, че тя определя решението на президента и премиера на Украйна като „преврат” и призовава украинските граждани да излязат на протести в цялата страна.

Последно променена в Сряда, 27 Ноември 2013 14:07
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате