Египет натири турския посланик

Неделя, 24 Ноември 2013 16:36 Публикувана в Свят Прочетена 633 пъти

Вчера, египетските власти отправиха нота към турския посланик в страната с иск той да напусне територията на Египет в рамките на 24 часа.

„Ние понижаваме дипломатическите си отношения с Турция до ниво шарже д'афер. Това решение беше взето след турският премиер Реджеп Ердоган изрази своята  солидарност със сваления от власт президент Морси в изявлението си на 21 ноември тази година”, заяви говорителят на египетското външно министерство - Бадар Абделати.

Той допълни, че Анкара се меси във вътрешните работи на страната и подкрепя организации, които целят да дестабилизират Египет като цитира изказването на Ердоган, в което премиерът на Турция заявява: „Аз се възхищавам от поведението на Морси в съда. Аз го уважавам, но не уважавам тези, които го изправиха на съд".

„Турските власти продължават да налагат своите неприемливи и неоснователни позиции,които се  опитват да настроят международната общност срещу египетските интереси. Управляващата власт в Турция  подкрепя групи, които създадават нестабилност в страната и прави изявления, които могат да бъдат описани само като оскърбление към народната воля в Египет", се посочва в изявление на египетското външно министерство.

Реакцията на Турция не закъсня - Анкара съобщи, че египтетският посланик  е обявен за персона нон грата и трябва да напусне страната в рамките на 48 часа.

Последно променена в Неделя, 24 Ноември 2013 17:30
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате