Иран подписа сделка за контрол над ядрената си програма

Неделя, 24 Ноември 2013 18:46 Публикувана в Свят Прочетена 492 пъти
снимка: REUTERS снимка: REUTERS

Иран и шест водещи държави в света постигнаха споразумение по ядрената програма на Техеран, според която ще бъдат ограничени дейностите от иранска страна - първоначално за шест месеца - в замяна на частична отмяна на международните санкции. Веднага обаче проличаха и различията в тълкуването на това какво точно е договорено.

Според американския президент Барак Обама става дума за "значително намаляване на иранските действия, които ще попречат страната да създаде ядрено оръжие".

Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф настоя, че така всъщност страната му е получила първото международно признание за ядрената си програма, което накрая ще представлява приемане на обогатяването на уран в Иран и отмяна на всички санкции.

Израел заяви, че това е "лоша, много лоша сделка". Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху коментира, че не се чувства по никакъв начин обвързан с нея. Какво бе договорено:

- Иран ще спре всякакво обогатяване на уран над 5%. (За военните програми се следи обогатяване над 20% - бел. ред.)

- Иран няма да инсталира или използва ново поколение центрофуги за обогатяване на уран.

- Иран ще премахне запасите си от уран, обогатен до почти 20%.

- Иран ще спре всякакво развитие на дейността в завода за тежка вода в Арак, както и тази в процесите с плутоний.

- Увеличават се инспекциите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), включително всекидневен достъп до ядрените обекти в Натанц и Фордоу.

- МААЕ получава достъп до заводите за сглобяване на центрофуги, урановите мини и флотационните предприятия.

- МААЕ получава по-често достъп за инспектиране на реактора в Арак.

- Шестте страни по договора няма да налагат нови санкции за срок от 6 месеца.

- Спират се определени санкции за злато и ценни метали, върху иранското производство на автомобили и петролни продукти, което би предоставило на страната приходи от около 1.5 млрд. долара годишно.

- Ще се лицензират ремонтите и инспекциите в Иран на някои ирански авиокомпании.

- Позволява се купуване на ирански петрол на сегашното ниво, което дава на Иран достъп до приходи от 4.2 млрд. долара. В споразумението участват Иран и т.нар. група Р5+1 - САЩ, Русия, Китай, Франция и Германия.

Окончателният текст ще бъде разпространен по-късно, но ръководителят на външната политика на ЕС Катрин Аштън заяви, че той включва "реципрочни мерки от всички страни". По думите й координатор на договорените мерки ще бъде МААЕ.

Според иранския външен министър споразумението "премахна всички съмнения за изключително мирния характер на иранската ядрена програма". Но той настоя, че страната му не спира да обогатява уран - просто "тази програма ще бъде част от всяко настоящо и бъдещо споразумение".

Джеймс Рейнолдс, кореспондентът в Иран на Би Би Си, коментира, че това може да се окаже най-важното споразумение между световните сили и Иран за последните 10 години.

Екипите по него работеха от сряда насам, а за окончателната фаза в Женева се събраха външните министри на седемте държави. Новината, че има сделка, съобщи говорител на Аштън, а около 3 часа след полунощ срещу неделя я потвърди в "Туитър" иранецът Зариф.

"В крайна сметка народите на Иран и САЩ заслужават най-много похвала. И двете страни изиграха ключовата роля за тази първоначална победа, като опровергаха онези, които твърдяха, че едно по-светло бъдеще е невъзможно и дипломацията няма да успее", коментира Трита Парси, президент на изследователския център "Национален иранско-американски съвет".

Но той добавя, че остават още много препятствия. "Хардлайнерите от двете държави ще работят още по-силно да саботират този жалон на дипломатическия път.  Онези, които използват единствено конфронтацията, ще се възползват от всяка възможност, за да подкопаят предварителната сделка."

Първите реакции на иранците изглеждат положителни и някои дори описват външния си министър като национален герой.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери обаче каза на пресконференция, че Обама няма да оттегли възможността за употреба на сила срещу Иран, която смята за необходима, в случай че дипломацията не постигне нищо.

Последно променена в Понеделник, 25 Ноември 2013 12:55
Влезте, за да коментирате