Неонацист спечели местни избори в Словакия

Понеделник, 25 Ноември 2013 13:47 Публикувана в Свят Прочетена 672 пъти
Мариан Котлеба, снимка: topky.sk Мариан Котлеба, снимка: topky.sk

Мариан Котлеба, лидер на ултранационалистическата партия "Народна партия - Нашата Словакия", спечели избори за управител на района около град Банска Бистрица. Той получи 55.6% от гласовете като победи кандидата от социалдемократическата партия "Смер" - Владимир Манка, който събра 44%.

Преди да стане лидер на "Народна партия - Нашата Словакия", крайният националист и неонацист беше лидер на вече забранената крайно дясна политическа организация "Заедно", която организираше шествия срещу ромското малцинство в страната. Днес тя съществува само като обществена организация, но няма право да се занимава с политическа дейност.

Мариан Котлеба е бивш учител, на когото словашкото министерство на образованието отне правото му да практикува професията си поради откровените му симпатии към нацисткия режим на Третия райх. Неонацистът често се появявал пред учениците си облечен в СС-овска униформа като пропагандирал чистотата на словашката нация и агитирал за ликвидацията на ромското население в страната. Котлеба е бил нееднократно арестуван по обвинения за нацистка пропаганда и  расова омраза.

Ръководителят на Европейския еврейски комитет - Моше Кантор призова Брюксел да предприемат мерки срещу възхода на неонацистките партии в Европа. Той посочи за пример Гърция, която спря държавното финансиране на крайнодясната партия Златна зора и отне имунитета на всички депутати, които се занимават с неонацистка пропаганда.

Премиерът на Словакия - Роберт Фицо, който е член на "Смер" заяви, че победата на Котлеба се дължи на слабата кандидатура на съпартиеца на Фицо - Владимир Манка. Политическите коментатори обаче припомнят, че  антиромските настроения в района на Банска Бистрица отчасти се дължат и на самия премиер, който в първия си мандат водеше популистка политика, която легитимира националистическите настроения.

Последно променена в Понеделник, 25 Ноември 2013 14:38
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате