Кой ще купи Украйна - Русия или Европа?

Четвъртък, 28 Ноември 2013 12:21 Публикувана в Свят Прочетена 819 пъти
илюстрация: В. Казаневски илюстрация: В. Казаневски

Днес започва срещата във Вилнюс, която ще се проведе независимо, че правителството на президента Виктор Янукович спря подготовката на всички преговори като заяви, че иска по-добри условия. Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко призова лидерите на Европейския съюз да се откажат от всички поставени условия и да подпишат споразумение за асоцииране с Украйна, съобщи агенция Франс Прес.

"Умолявам ви да подпишете споразумението в петък без каквито и да е колебания и условия, включително и тези, които са свързани с моето освобождаване. В момента е по-важно да се освободи Украйна, а не отделни политически затворници",  каза Тимошенко в послание към ЕС.

От своя страна Янукович, който ще присъства на срещата във Вилнюс, заяви, че Киев иска  по-добри условия от ЕС, включително и финансова помощ за загубите, които Украйна ще понесе ако прекъсне връзките си с Русия. Припомняме, че Кремъл нееднократно заплаши Украйна, която е силно зависима от руския природен газ, с икономически санкции, ако подпише споразумението с ЕС.

 

 

редактор: Яна Михайлова

Последно променена в Четвъртък, 28 Ноември 2013 12:57
Влезте, за да коментирате