Брюксел отказа компромис, Янукович избра Кремъл

Петък, 29 Ноември 2013 12:35 Публикувана в Свят Прочетена 659 пъти
снимка: xoxol.org снимка: xoxol.org

Украинският президент Виктор Янукович не подписа споразумението за асоцииране с Европейския съюз. На срещата във Вилнюс Янукович описа икономическите проблеми на Украйна, включително високата цена  на руския природен газ. След като приключи с разясненията, украинският президент  предложи започване на тристранни преговори между Украйна, ЕС и Русия като  отправи молба към Брюксел да помогне за смекчаване на условията за възможен заем от МВФ, пише вестник Гардиън. Европейските лидери отхвърлиха предложението за преговори, въпреки че германският канцлер Ангела Меркел заяви, че вратата пред Украйна остава отворена.

Брюксел отказа да смекчи  изискванията си към Украйна, въпреки призива на Юлия Тимошенко, ( http://svobodennarod.com/world/3702-koi-shte-kupi-ukraina-rusiya-ili-evropa.html )  която обяви безсрочна гладна стачка ( http://svobodennarod.com/world/3680-timoshenko-shte-gladuva-dokato-es-ne-donese-hlyab-v-kiliyata-i.html ) в подкрепа на поддръжниците на  евроинтеграцията. 

"Условията за подписване на споразумението за асоцииране са определени от Съвета на ЕС. Те включват реформа на изборното законодателство, преобразуване на съдебната система и изключване на случаите на избирателно правосъдие, включително ситуацията около Юлия Тимошенко. Това са принципни условия и отказът от тях  лишава от смисъл споразумението за асоцииране и създаване на зона за свободна търговия", се казва в изявление на  европейските лидери.

 

Последно променена в Петък, 29 Ноември 2013 13:32
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате