Латвийското правителство подаде оставка заради срутен покрив на магазин в Рига

Петък, 29 Ноември 2013 13:32 Публикувана в Свят Прочетена 778 пъти
снимка: sundayworld.com снимка: sundayworld.com

Вчера, латвийският премиер Валдис Домбровскис подаде оставката на правителството си след срутването на покрив на супермаркет от веригата "Максима" в Рига, където загинаха 54 души, съобщи агенция Франс Прес. Инцидентът бе окачествен от местните медии като най-голямата трагедия след обявяването на независимостта на Латвия през 1991 година.

„ Обявявам оставката си като премиер, тъй като смятам, че трябва да поема политическата отговорност за трагедията”, заяви Домбровскис пред журналисти.

След изявлението на латвийския премиер, изпълнителният директор и президент на латвийския клон на магазините "Максима" - Гинтарас Ясинскас бе уволнен, след  коментара му, че: "...оставки подават онези, които се чувстват виновни. Аз се чувствам отговорен, но не и виновен и мога да гледам хората в очите ".

Веригата "Максима", чиято централа в съседна Литва и развива дейност в около 500 магазина в Литва, Латвия, Естония, Полша и България.

"Акционерите решиха да отстранят от поста президента на "Максима" в Латвия във връзка с неприемливото му изказване. Съжалявам за безотговорните и безчувствени думи на Ясинскас, които причиниха допълнителна болка на семействата на жертвите и на целия латвийски народ", каза в специално изявление външният министър на Литва - Линас Линкевичус.

 

Последно променена в Петък, 29 Ноември 2013 14:20
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате