Ректорът на Киевския университет: Няма народ без свобода!

Неделя, 01 Декември 2013 14:05 Публикувана в Свят Прочетена 808 пъти

Витор Огневюк, ректор на Киевския университет „Борис Гринченко”, оглави протеста на своите студенти след ден на безпрецедентно насилие от страна на вълци с пагони. Той публикува своето обръщение, което разпространи NOрешарски=. В него се казва:

„В този ден на безпрецедентно насилие от страна на вълци с пагони аз не мога да мълча. Ние призовахме студентите да спазват границите на толерантността и мирния протест, а тези, които жестоко разпръснаха абсолютно мирния площад преминаха границата и извършиха предателство спрямо украинския народ. 


Осъждайки агресията срещу невинни студенти и граждани на Украйна, искам гласно да кажа: НЕ СЕ СТРАХУВАМ! Зная, че утре някой от нас могат да го уволнят от работа, да го компрометират, да го хвърлят в затвора или убият. 


Заявявам: аз не се страхувам! Не се страхувам от вас, Не можете да убиете или хвърлите в затвора всички ни. След мен, мои колеги и служители, след нас, наши студенти! 
Няма Европа без Украйна! Няма Украйна без народ! Няма народ без свобода!”.

Призивът идва на фона на забраната от Киевският окръжен административен съд за провеждането на митинги на площад "Независимост", площад "Европа" и редица улици в центъра на Киев до 7 януари. Решението е взето, след като в събота общината на Киев се обърна към съда с молба да забрани масовите акции в центъра на украинската столица. В молбата се искаше забраната да обхване площад "Независимост", площад "Европа" и райони около правителствени сгради като президентството, министерския съвет, парламента и вътрешното министерство.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Влезте, за да коментирате