Украинската певица Руслана цяла нощ помагала на ранени студенти

Неделя, 01 Декември 2013 14:39 Публикувана в Свят Прочетена 751 пъти
Снимка: eurovision.tv Снимка: eurovision.tv

В нощта на полицейското насилие над протестиращите студенти в Киев, популярната украинска певица Руслана, заедно със съпруга си Александър Ксенофонтов, е помагала на ранените младежи. Ксенофонтов и Руслана отвеждали пострадалите в Михайловската катедрала, а след това ги превозвали до близката болница.

Руслана Степанивна Лижичко стана известна в Европа, когато спечели конкурса за песен на Евровизия през 2004 година. Певицата, която сама пише текстовете и музиката на песните си и режисира музикалните си клипове, не се ограничава само в артистичната сфера. През  2004 Руслана взе активно участие в демократичните движения  в Украйна, познати като Оранжевата революция. 

ruslana

 

От пролетта на 2006 до лятото на 2007 тя е член на украинския парламент, от партията „Наша Украйна“.  Руслана е посланик нa  UNICEF . Тя е и активен член на организацията UNGIFT (The United Nations Global Initiative to Fight Human Trafficking), която се бори срещу трафика на хора. Песента ѝ  Not For Sale  се превръща в химн на UNGIFT.

 

По време на  Eвровизия 2005  в Киев, Руслана изнесе благотворителен концерт в помощ на децата пострадали от трагедията в Чернобил. През  2008 година Руслана основа центъра за подпомагане, след като големи региони в западна Украйна пострадаха от наводнения през юли, където се събираха помощи за пострадалите от наводненията.

Образът на певицата, която се превърна и в един от символите на  независима Украйна, е запечатан и на пощенска марка.

 

 

Редактор Яна Михайлова

Последно променена в Неделя, 01 Декември 2013 15:04
Влезте, за да коментирате