Ексклузивно: Международните договори на Южен поток нарушават законите на Брюксел

Русия не възнамерява да се съобрази с изискванията на ЕС
Четвъртък, 05 Декември 2013 12:18 Публикувана в Свят Прочетена 632 пъти
снимка: AFP снимка: AFP

В речта си пред Европейския парламент председателят на комисията по въпросите на енергийните пазари в ЕС -  Клаус Борхард заяви, че двустранните договори за изграждане на газопровода Южен поток между Русия и България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия нарушават законодателството на Европейския съюз и трябва да бъдат предоговорени.

Изказването на Клаус Борхард бе направено в присъствието на руския заместник-министър на енергетиката Анатоли Янковски, генералния директор на Газпром за износа Александър Медведев и сръбския министър на енергетиката Зорана Михайлович.

 

"Комисията прегледа  междуправителствените споразумения и установи, че нито един от договорите не съответствa със законите на ЕС. България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия трябва да предоговорят споразуменията си с Русия така, че те да отговарят на правните изисквания на ЕС. На всички присъстващи на днешното заседание трябва да стане ясно, че Южен поток не може да действа според сегашните споразумения. Ако споменатите държави и Русия не преподпишат договорите, комисията по въпросите на енергийните пазари в ЕС има начини да ги задължи да направят това", заяви Борхард.

 

Председателят на комисията по въпросите на енергийните пазари в ЕС изтъкна три основни факта, които са в разрез с правилата на ЕС.

1. Газпром, който е производител и доставчик на газ, не може едновременно да бъде собственик на продукта и на газопровода.

2. Газпром не може да притежава ексклузивните права като единствен доставчик и трябва да предостави равностойни права на държавите, през които минава газопровода.

3. Ценообразуването на Газпром трябва да бъде преразгледано.

 

Борхард допълни, че европейският комисар по енергетиката - Гюнтер Йотингер  е изпратил писмо до руския министър на енергетиката Александър Новак, в което е обяснил казуса и е изразил надежда, че руската страна ще погледне положително на възможността за предоговаряне на споразуменията с въпросните държави. Борхард не даде ясен отговор на въпроса за сроковете, в които комисията иска документите да бъдат преразгледани. Той каза, че първата важна стъпка за Брюксел е насрочването на срещи между споменатите държави и Русия.

 

От своя страна, представителят на Газпром - Александър Медведев заяви, че на този етап Русия не възнамерява да преразглежда подписаните споразумения и че нищо няма да попречи на изграждането на газопровода. След изказването на Медведев, руският заместник-министър на енергетиката Анатоли Янковски заяви, че Русия не е съгласна с това правилата на ЕС да се прилагат върху международни проекти като този на Южен поток, тъй като газопроводът няма да минава изцяло през териториите на ЕС.

Янковски допълни, че Москва няма да позволи отношенията между Русия и ЕС да бъдат диктувани от законите за съюза, тъй като отношенията им се базират единствено и само от международните закони, които стоят над тези на ЕС.

 

 материалът е преведен със съкращения от EurActiv.com

Последно променена в Четвъртък, 05 Декември 2013 13:12
Влезте, за да коментирате