Печат на тази страница

Нелсън Мандела почина на 95-годишна възраст

Петък, 06 Декември 2013 06:14 Публикувана в Свят Прочетена 553 пъти
Оценете
(3 гласа)
Нелсън Мандела почина на 95-годишна възраст Снимка: Ройтерс.

Светът загуби една от изключителните личности на 20-и век. Нелсън Мандела, уважаваната икона на борбата срещу апартейда в ЮАР и една от забележителните фигури в политиката, е починал на 95-годишна възраст, съобщи президентът на страната Джейкъб Зума. „Нашата нация изгуби своя велик син”, каза Зума, цитиран от АФП. "Съдете за мен не по успехите ми, а по това колко пъти съм падал и отново съм се изправял", казваше Нелсън Мандела. 
Мандела се лекуваше от инфекция на белия дроб в дома си в Йоханесбург от септември насам, след три месеца в болница с критично състояние.

Лежал 27 години в затвора, извел народа си към край на апартейда и наредил Южноафриканската република сред свободните и демократични държави, той е истински символ на съпротивата за милиони хора не само в Африка, но и по света. 


Мандела е уважаван и за помирението, към което призоваваше при прехода от тривековната власт на бялото малцинство към многорасова демокрация на това, което той наричаше "нация в цветовете на дъгата" (Rainbow nation). Дългият му поход към свободата го отведе до това да стане първият чернокож президент на ЮАР само четири години след като излезе от затвора. 


Малко преди да стане държавен глава, той бе обявен за нобелов лауреат за мир на 1993 г. заедно с напълно заслужаващият признанието бял президент Фредерик де Клерк, който му беше политически партньор в реформите.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Петък, 06 Декември 2013 06:24
Влезте, за да коментирате