Световните лидери прекланят глава пред Мандела

Петък, 06 Декември 2013 13:25 Публикувана в Свят Прочетена 466 пъти
снимка: PerthNow снимка: PerthNow

Днес, светът се прекланя пред паметта на Нелсън Мандела. Първият чернокож президент на САЩ - Барак Обама нарече Мандела свой политически герой, който с  непреклонната си воля пожертва собствената си свобода за свободата на другите.

"Днес Съединените щати загубиха близък приятел, а светът изгуби един от символите за свобода, справедливост и човешко достойнство", каза Обама като заяви, че днес националните флагове в Белия дом ще бъдат свалени наполовина в знак на траур.

ЕС

"Мандела вдъхновяваше моето поколение и света като цяло. Днес ние скърбим за  смъртта му, но прославяме неговия живот", заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Великобритания

"Нелсън Мандела е герой не само на нашето време, а в историята на цялото човечество", каза британският премиер Дейвид Камерън като заяви, че британското знаме на Даунинг стрийт ще бъде спуснато наполовина в памет на Мандела.

Германия "Германия е в траур за Нелсън Мандела. Неговото име завинаги ще бъде свързано с борбата срещу подтисничеството на неговия народ и победата над апартейда", заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Франция

"Въпреки 27- годишния си затвор, Мандела успя не само да свали един отблъскващ режим, но и да осигури победата на демокрацията в Южноафриканската република. С уважение и смирение се прекланям пред паметта на този необикновен човек, който ще продължава да вдъхновява прогресивните сили на човечеството", заяви президентът на Франция Франсоа Оланд.

Испания

Премиерът на Испания Мариано Рахой нарече Мандела ключова фигура в най-новата история. "Той е пример в борбата за равенство и ще остане в сърцето на всеки един прогресивен човек. Прощавай завинаги, Мадиба", каза испанският премиер.

Израел

"Той бе баща на народа си, човек с поглед в бъдещето и аз се прекланям и отдавам почит към един от най-достойните хора на нашето време", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

"Светът загуби велик лидер, който промени историята и остави своята следа в борбата срещу дискриминацията и расизма", заяви президентът на Израел Шимон Перес.

Русия

Руският президент Владимир Путин подчерта, че Мандела, въпреки тежките  изпитания, до края на живота си е останал верен на светлите идеали на хуманизма и справедливостта.

Китай

"Китайският народ винаги ще помни забележителния принос на Нелсън Мандела за развитието на отношенията между Китай и Република Южна Африка, както и за прогреса на човечеството", коментира президентът на Китай Си Дзинпин.

Иран

Иран също се присъединява към скръбта на света по повод кончината на Мандела, написа иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.

 

редактор Яна Михайлова

Последно променена в Петък, 06 Декември 2013 14:20
Влезте, за да коментирате