Париж кръщава парк на Нелсън Мандела

Събота, 07 Декември 2013 16:38 Публикувана в Свят Прочетена 605 пъти
снимка: AFP снимка: AFP

Кметът на Париж - Бертран Деланое, обяви в специално съобщение, че парк в Париж ще носи името на Нелсън Мандела. Той ще предложи на градския съвет, който има заседание на 16 декември, да кръсти парка до старите парижки хали на името на Мандела.

„Четирите десетилетия, които Мандела посвети на борбата с апартейда, показват на всички народи какво може да се постигне с достойнство и самоотверженост пред лицето на гнета. Нелсън Мандела символизира способността на хората да се борят за справедливост, както и да прощават. Нелсън Мандела е олицетворение на надеждата, надхвърляща границите и епохата и Париж ще се гордее да има парк, именуван на Мандела”, заявява кметът Деланое.

 

Идеята за това лансира преди него биографът на Мандела във Франция Жан Гилоано. От 1982 година в Париж има забрана да се преименуват улици и площади. Когато се кръщават на човек, който е починал, трябва да са минали пет години, пише във вътрешния правилник на града. Оттогава обаче има и изключения като това след смъртта на папа Йоан-Павел Втори, на който е кръстен площад и на актрисата Ани Жирардо, чието име носи улица в Париж.

 

редактор Яна Михайлова

 

 

Последно променена в Неделя, 08 Декември 2013 11:42
Влезте, за да коментирате