Полският външен министър: Събореният паметник на Ленин е символ на десъветизация на Украйна

Понеделник, 09 Декември 2013 10:49 Публикувана в Свят Прочетена 981 пъти

Разбиването на паметника на Ленин трябва да се приема като „символна десъветизация на Украйна”. Това заяви тази вечер министърът на външните работи на Република Полша Радослав Сикорски. Българският министър на външните работи Кристиан Вигенин все още не се е изказал по този повод.

Междувременно стана ясно, че ,краинската милиция е започнала арести на предполагаеми участници в бутането на паметника на Ленин в центъра на Киев. Това обяви депутатът от партията на Виталий Кличко УДАР Валерий Карпунцов.

 

Паметникът на Бесарабския площад бе съборен и трошен с чукове снощи по време на един от най-мащабните протести в украинската столица, където стотици хиляди се стекоха да протестират срещу президента Янукович.Според Карпунцов са задържани хора, които не са участвали в събарянето на паметника, а просто са изказали негативно отношение към Сталин и Ленин.Малко след изявлението милицията отрече да е извършвала арести заради бутането на паметника пред РИА Новости. Вчера обаче е открито досъдебно производство.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Понеделник, 09 Декември 2013 11:04
Влезте, за да коментирате