Путин закри руската информационна агенция РИА Новости

Понеделник, 09 Декември 2013 11:16 Публикувана в Свят Прочетена 531 пъти
снимка: riarating.ru снимка: riarating.ru

Президентът на Русия Владимир Путин издаде указ, с който закрива руската информационна агенция РИА Новости както и руската държавна радиокомпания "Голос Росси", съобщи Интерфакс. На нейно място ще бъде създадена Международна информационна агенция "Россия сегодня" (бел.ред - Русия днес) .

РИА Новости се изключва и от списъка на стратегическите предприятия и акционерни дружества на страната. РИА Новости е основана през септември 1991 година. Две години по-късно става държавна информационна агенция. През май 1998 тя влиза в държавната корпорация за радио и телевизия под името Руска информационна агенция Вести. От април 2004 става федерална компания, като отново приема името  РИА Новости.

 

Новата агенция "Русия днес" ще се намира в същата сграда и ще използва активите на РИА Новости. Според указа на Путин, основната й задача ще бъде да: " информира  международната общественост и медии за държавната политика на Руската федерация и обществения живот в Русия ".

 

За директор на новата агенция е назначен Дмитрий Кисельов, който преди това беше заместник директор на държавната радио-телевизионна корпорация.  Кисельов е известен с неприкритите си симпатии към Владимир Путин и негативното си  отношение към опозицията, които според него са  "капризни нарциси".

Директорът на новата прокремълска агенция нарече популярния опозиционер и блогър Алексей Навални, "насекомо" и "дребен шут", а според много журналисти, коментарите около събитията в Украйна са изключително едностранчиви и насочени в полза на руската държавна пропаганда.

 

редактор Яна Михайлова

Последно променена в Понеделник, 09 Декември 2013 12:25
Влезте, за да коментирате