След двуседмични протести, парламентът в Тайланд се разпусна

Понеделник, 09 Декември 2013 13:33 Публикувана в Свят Прочетена 620 пъти
снимка: jyotipandey.org снимка: jyotipandey.org

Правителството на Тайланд обяви, че на 2 февруари 2014 година ще бъдат проведени общи избори, съобщи агенция Асошиейтед прес. Решението бе взето днес, след като премиерът Инглук Шинаватра обяви, че ще разпусне долната камара на парламента и ще насрочи предсрочни избори, за да предотврати задълбочаващата се политическа криза в страната.

Припомняме, че в началото на декември, в Тайланд започнаха масови противоправителствени протести, които постепенно ескалираха и доведоха до завземане на сградата на правителството.

 

Конфликтът между опозицията и управляващите власти накара самият крал на  Тайланд - Пхумипон Адулядет, който е почитан от всички тайландци, независимо от политическите пристрастия, да се обърне с призив към нацията. На връх рождения си ден, 86-годишният монарх призова народа си да се обедини и работи в полза на държавата.

 

„Всеки жител на Тайланд трябва да изпълнява своята роля в полза на страната, на нейната стабилност и сигурност”, заяви Адулядет в обръщението си към гражданите на Тайланд. Голяма част от международните журналисти смятат, че именно речта на краля е успяла да успокои напрежението в страната и да накара политическите сили да постигнат компромис. 

 

редактор Яна Михайлова

 

Последно променена в Понеделник, 09 Декември 2013 14:27
Влезте, за да коментирате