Брюксел е готов на тристранни преговори с Украйна и Русия

Вторник, 10 Декември 2013 06:47 Публикувана в Свят Прочетена 768 пъти

Европейският съюз е готов да обсъди с Украйна условията на Международния валутен фонд и увеличаване на европейската помощ, заяви еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Щефан Фюле. "Ние можем да обсъдим условията, които ще позволят на МВФ и Украйна да подпишат ново споразумение", посочи Фюле. Еврокомисарят съобщи, че  е обсъдил с първия вицепремиер на Украйна Сергей Арбузов възможната проблематика на преговорите. Днес в Киев пристига Катрин Аштън.

Еврокомисарят отбеляза, че по време на преговорите страните могат също така да разискват евентуално увеличаване на европейската помощ за Киев и "пътната карта" за реализация на споразумението за асоцииране. Заедно с това според Щефан Фюле ЕС не е готов да преразглежда парафираното вече споразумение за асоцииране, да разглежда някакви компенсации на Украйна за едностранни мерки, предприети от трети страни, или да се съгласи на тристранен формат на преговорите, засягащи двете страни. Има се пред вид предложението на Украйна в преговорите да бъде включена и Русия.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате