Продават парчета от паметника на Ленин в Киев

Вторник, 10 Декември 2013 08:29 Публикувана в Свят Прочетена 860 пъти
Продават парчета от паметника на Ленин в Киев Продават парчета от паметника на Ленин в Киев

Броени часове след събарянето на паметника на Ленин в Киев частите бяха обявени за продажба в интернет. Дланта се търгува за 1000 гривни или $123, а парченце от ръката върви по 750 или $92. Неизвестният продавач предлага желаещите да притежават "безценната глава" сами да предложат цена. Бяха арестувани петима националисти, които впоследствие са освободени. Специалният пратеник Нова телевизия Николай Дойнов разказа, че е бил свидетел на пълно бездействие от силите на реда, които безучастно наблюдавали рушенето.

Едва вторият опит за събарянето на паметника на Ленин в Киев успя в неделя следобед. На Бесарабския площад десетки маскирани младежи с факли и знамена на националистическата партия "Свобода" докараха автомобили и стълби до пиедестала. После сръчно вързаха главата на Илич с метално въже, другия край на което обвиха около голямо дърво. Използвайки дънера като макара, тълпата дръпна и събори седемтонния монумент на вожда на болшевишката революция. Високият 3,45 м паметник на Ленин проби асфалта, а главата му отхвърча настрани. Ликуващите демонстранти набързо раздробиха с помощта на огромни чукове останките. На снимките се вижда, че сред най-яростно блъскащите е православен свещеник. Статуята на скулптора Сергей Меркулов е изваяна от карелски кварцит - рядък минерал, от който е построен и Мавзолеят на Ленин на Червения площад. Тя е поставена в центъра на Киев през 1946 г. на мястото на стара обществена тоалетна.

Депутатът от опозиционната партия "Баткивщина" Андрей Шевченко се разграничи с уточнението, че лидерите на Евромайдана не стоят зад унищожаването на кварцовия Илич, но се съобразяват с "волеизявлението на народа". Друг от бунтарите - Арсений Яценюк, коментира, че Ленин е паднал от завист към украинския президент Виктор Янукович. "Ленин успя да направи само една революция, докато Янукович успя за 9 г. да предизвика две революции срещу себе си” обясни той.

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Вторник, 10 Декември 2013 10:01
Влезте, за да коментирате