Путин амнистира Пуси Райът

Вторник, 10 Декември 2013 09:25 Публикувана в Свят Прочетена 830 пъти

Президентът Владимир Путин е внесъл в Държавната дума (долната камара на парламента) проектопостановление за амнистия по случай 20-годишнината от руската конституция, съобщи пресслужбата на Кремъл. Проектът е подготвен от Съвета по правата на човека (СПЧ) по заповед на президента, издадена през септември, информира ИТАР-ТАСС. Агенцията цитира вестник "Известия", който пише, че според проекта амнистираните ще бъдат от 20 до 22 хиляди, вкл. подсъдими по т. нар. "блатно дело", членове на групата "Пуси райът" и активистите на "Гринпийс". 

Десетки активисти на "Грийнпийс" участваха в протестна акция срещу добива на нефт в Баренцово море. Ще бъдат помилвани седмина обвиняеми по делото за сблъсъците на Блатния площад в Москва между демонстранти и полиция.

На 4 декември Путин е изразил съгласие с изготвения проект, като е казал, че амнистията ще обхваща само "лица които не са извършили тежки престъпления, свързани с насилствени действия спрямо представители на властта". Президентът е разпоредил проектът за амнистия да бъде дообработен заедно с депутати от Думата. По мнение на председателя на СПЧ Михаил Федотов амнистията ще обхващадо 100 хиляди души.

От Кремъл подчертаха, че засега би било прибързано, необмислено и невярно да се посочват конкретни имена на амнистираните.

Преди дни руският премиер Дмитрий Медведев намекна, че излежаващите присъди млади жени от пънк-групата "Пуси райът", бившият петролен магнат Михаил Ходорковски и други лишени от свобода, възприемани като политически затворници, няма да могат да се възползват от готвената в Русия амнистия, съобщи Асошиейтед прес.

 

В неделя президентът на Германия Йоахим Гаук заяви, че ще бойкотира Олимпийските игри в Сочи заради нарушаване на човешките права в Русия.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Вторник, 10 Декември 2013 10:00
Влезте, за да коментирате