Един милион души се прекланят пред Мандела

Вторник, 10 Декември 2013 11:31 Публикувана в Свят Прочетена 411 пъти
снимка: CNN снимка: CNN

Днес светът се прощават с великия син на Африка – Нелсън Мандела. Поклонението на 95-годишния носител на Нобелова награда за мир в Йоханесбург вече се смята за най-мащабното в света.
Церемонията за отдаване на почит към личността и делото на Мандела  ще се състои на футболния стадион в бедняшкото предградие Совето, където  преди години е живял първият чернокож президент на РЮА.


Заупокойната панихида ще бъде отслужена от архиепископ Дезмънд Туту, близък приятел и съмишленик на Мандела. След това тялото на Мандела ще бъде изложено за поклонение в сградата "Юниън билдингс" в Претория, където през 1994 година той положи клетва като президент.


Мандела ще бъде погребан на 15 декември, в неделя, в родното му село Куну в провинция Западен Кейп.
На поклонението присъстват около 100 държавни и правителствени ръководители, представители на най-големите световни и обществени организации, както  и милиони южноафриканци.


Сред дошлите да отдадат последна почит пред паметта на Мандела са президентът на САЩ Барак Обама и бившите американски президенти Джордж Буш-младши, Бил Клинтън и Джими Картър. На панихидата ще присъстват и председателят на ЕС Жозе Мануел Дурау Барозу, генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, британският премиер Дейвид Камерън, германският президент Йоахим Гаук, холандският крал Вилем Александър, испанският престолонаследник принц Филип, бразилският президент Дилма Русеф, председателят на Държавния съвет на Куба Раул Кастро и много други политици и държавници.
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху отмени заминаването си в последния момент заради разходите за транспорт и охрана, които се оценяват на 2 милиона долара.


Силно възмущение сред чехите предизвика реакцията на  министър-председателя Иржи Руснок, който по време на заседание на Министерския съвет е споделил с военния министър Властимил Пицек, че му става лошо при мисълта за пътуване до РЮА, без да си дава сметка, че микрофоните пред министрите са включени. Премиерът добавил, че на 15 декември, когато ще бъде погребението на Мандела, той имал предвиден обяд и вечеря, но се опасявал, че заради траурната церемонията ще трябва да ги отмени ако президентът Милош Земан не замине вместо него.

 

редактор Яна Михайлова

 

Последно променена в Вторник, 10 Декември 2013 12:01
Влезте, за да коментирате