Победа на протеста в Киев: Янукович даде заден за ЕС. Аштън отиде на площада

Вторник, 10 Декември 2013 20:10 Публикувана в Свят Прочетена 1598 пъти

Президентът на Украйна Виктор Янукович смята за нужно започването на работа по допълнение към споразумението за асоцииране с ЕС и подписването му през март 2014 г. Янукович е одобрил плана на срещата с четиримата бивши президенти на страната, съобщи Леонид Кравчук пред УНИАН.

„Ако Европейската комисия и украинската делегация започнат да работят още сега, то споразумението ще бъде подписано през март 2014 г.”, смята Кравчук. Днес Bиктop Янyкoвич се срещна с трима свои предшественици - Лeoнид Кравчук, Лeoнид Kyчма и Bиктop Ющeнкo. Украинска делегация ще замине за Брюксел вероятно на 11 декември, каза украинският президент Виктор Янукович, цитиран от Интерфакс.


„Най-вероятно утре ще замине наша група, водена от първия вицепремиер Арбузов за Брюксел и ще започне да работа съвместна работна група ЕС-Украйна”, каза той на срещата с предишните президенти на Украйна. 


Янукович заяви също, че част от арестуваните демонстранти на площад "Независимост" в Киев, ще бъдат освободени, предаде ИТАР-ТАСС. "Ще бъдат пуснати участниците в протеста, срещу които не са предявени тежки обвинени", уточни той и добави, че би желал по-бързо да бъде отгърната "тази неприятна страница".


Същевременно Янукович подчерта, че отговорност ще се търси от всички нарушители на закона по време на събитията на площада - както сред демонстрантите, така и сред служителите на реда.

 

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън пристигна на площада „Независимост” в украинската столица Киев, след срещата с президента Виктор Янукович.Появата на Аштън сред проевропейски настроените протестиращи предизвика силно вълнение, гръмнаха социалните мрежи и украинските медии. Тя не се е качи на издигната сцена, а остана сред хората заедно със съпровождащите я представители на опозицията. Демонстрантите посрещнаха Аштън с викове „Европа” и „Благодаря, Аштън”.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Вторник, 10 Декември 2013 20:40
Влезте, за да коментирате