Погром над киевските демонстранти.ЕС и САЩ възмутени

Сряда, 11 Декември 2013 07:31 Публикувана в Свят Прочетена 951 пъти
снимка: AFP снимка: AFP

Часове след като президентът Виктор Янукович се срещна с върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Катрин Аштън и обеща да продължи преговорите за по-нататъшната интеграция на Украйна с ЕС, иляди украински полицаи за борба с безредиците проведоха изненадващ щурм в протестния лагер в Киев рано тази сутрин. Сблъсъците не стихват. Полицията обгради киевския централен площад „Независимост” около полунощ местно време и започна да изтласква протестиращи от района на киевския площад „Независимост” и да премахва техните палатки. Тя разби барикадите, които протестиращите бяха издигнали около площада, окупиран без присъствието на силите за сигурност за повече от седмица.

Представител на пресслужбата на киевската полиция съобщи, че сътрудниците на вътрешни войски и специалните части „Беркут” не прогонват протестиращите, а подсигуряват работата на комуналните служби за демонтирането на барикадите и премахването на палатките, които пречат на движението. Пристигнали са булдозери и екскаватори, които натоварват премахнатите барикади на самосвали. Силите за сигурност са оградили служителите на комуналните служби, за да не могат протестиращите да пречат на работата им. „Не става дума за разпръсване на протестиращите”, казаха от пресслужбата на полицията в Киев. На площад „Независимост” тази нощ са били ранени десет военнослужещи, съобщи министерството на вътрешните работи на Украйна. 


След опита на властите да прогонят протестиращите от централния площад, украинската опозиция заяви, че няма да се съгласи на компромис с властите. От сцената на киевския площад Независимост лидерът на опозиционната партия УДАР Виталий Кличко каза, че чрез опита да се прогонят демонстрантите от „Евромайдан” президентът на Украйна Виктор Янукович „е затворил вратата към всякакъв компромис”. „Ще бъде странно занапред да слушаме за някакви компромиси, като „техническо правителство” или промени в конституцията. Всичко това ще бъде манипулация и игра в полза на Янукович за запазване на неговата власт”, каза Кличко. 


Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Катрин Аштън, която е все още в Киев,  изрази съжаление, че властите в Украйна използват сила за изтласкването на демонстранти. В изявлението й се казва. „През последните няколко часа с тъга наблюдавам как полицията използва сила, за да прогони мирните хора от центъра на Киев. Властите не трябва да действат под покрова на нощта, за да предприемат общуване с обществото с помощта на полицията”. Тя добавя, че диалогът с политическите сили и обществото винаги е по-добър от аргументите на силата.


Държавният секретар на САЩ Джон Кери определи като неприемлива реакцията на властите на Украйна на масовите протести в Киев. „САЩ изразяват недоволство във връзка с решението на украинските власти да отговорят на мирните демонстрации на киевския площад „Независимост” със специални подразделения на полицията, булдозери и палки, вместо да уважават демократическите права и човешкото достойнство. Този отговор е неприемлив и не подобава на демократична държава”, заяви Кери. Той призова властите на Украйна към „пълно самообладание във връзка със събитията в Киев. Трябва да се защити животът на хората. Украинските власти са отговорни за сигурността на украинския народ.”

 

Редактор Светломира Димитрова.Последно променена в Сряда, 11 Декември 2013 10:13
Влезте, за да коментирате