Ердоган: „България, Босна, Херцеговина и Македония са турска територия”

Сряда, 11 Декември 2013 11:44 Публикувана в Свят Прочетена 3847 пъти
снимка: crethiplethi.com снимка: crethiplethi.com

В предизборно изявление турският премиер Реджеп Ердоган заяви, че гръцка Тракия, части от Македония, България, Босна и Херцеговина са турска територия.  „Тракия е нашата жива история в Европа, тя принадлежи на Турция. Тракия е Солун, Ксанти, Кърджали, Варадар, Скопие, Призрен и Сараево”, казал в речта си премиерът. За много международни експерти, изявлението на Ердоган може да се коментира единствено и само като опит да се възроди неоотоманизма.

Изказването на Ердоган предизвика силна реакция сред гръцките медии, които подчертават, че изказването му може да разруши опитите на Турция и Гърция да да изгладят отношенията си и да преодолеят националистическите настроения и от двете страни.

 

Според гръцките медии Ердоган се опитва да разшири турските завоювания и искания на целия балкански регион, като включва и Солун, и Скопие в географските си представи за Тракия. Според политическите коментатори, изказването на турския премиер  е предизвикало ново охлаждане на гръцко-турските отношения, които турският външен министър Ахмет Давутоглу се опита да подобри по време на посещението си в Атина преди няколко дни.

 

„Ердоган продължава с провокациите си за връщане на стария, но незабравен план за възраждане на „Турската република Тракия”, който включва територии от Гърция, Южна България и централните Балкани”, пише вестик  „Та Неа”. Изданието припомня, че Ердоган е правел подобни изказвания и по време на посещението си в Призрен през октомври, когато предизвика Сърбия като заяви, че „Косово е Турция и Турция е Косово”. 

 

„ Политиците трябва да внимават, когато правят изказвания, свързани с историята, особено в регион като Балканите. Днес единственият критерий е зачитане на международното право и правилата, които се основават на добросъседските отношения, които от своя страна почиват на уважаване на териториалната цялост и суверенитета на държавите от региона. За Гърция, която би могла да направи много исторически изказвания, това е единна и непоклатима позиция”, заяви говорителят на гръцкото Министерство на външните работи -  Константинос Кутрас.

 

редактор Яна Михайлова

Последно променена в Сряда, 11 Декември 2013 16:16

5 коментара

 • Връзка на коментара 777 Сряда, 11 Декември 2013 20:44 публикуван от 777

  аа лошо ще ни е в турция

 • Връзка на коментара Гладиол Каракочев Сряда, 11 Декември 2013 18:07 публикуван от Гладиол Каракочев

  Според гръцките медии Ердоган се опитва да разшири турските завоювания и искания на целия балкански регион, като включва и Солун, и Скопие в географските си представи за Тракия. Според политическите коментатори, изказването на турския премиер е предизвикало ново охлаждане на гръцко-турските отношения, които турският външен министър Ахмет Давутоглу се опита да подобри по време на посещението си в Атина преди няколко дни.

 • Връзка на коментара Noname Сряда, 11 Декември 2013 13:11 публикуван от Noname

  Супер, ясно и категорично разбрахме гръцката позиция по повод изказването на Ердоган, че дори и сръбската се разбра, но нашата дипломация, външен министър и т.н. какво мислят, не е ясно. Темна е мъгла паднала.

 • Връзка на коментара petio Сряда, 11 Декември 2013 12:52 публикуван от petio

  Супер нагъл тоя Ердоган!Ама то с такива продажници като Бат Бойко и компания,какво друго да очакваме!

 • Връзка на коментара Николова Сряда, 11 Декември 2013 12:33 публикуван от Николова

  Ще говори Ердоган такива работи, след като Бойко ни продаде на Турция. А сега да не би да ходи да си вземе комисионната?

Влезте, за да коментирате