След погрома в Киев: Германия гневна на Янукович. САЩ обмислят санкции

Четвъртък, 12 Декември 2013 06:54 Публикувана в Свят Прочетена 605 пъти
Снимка: Ройтерс. Снимка: Ройтерс.

Правителството на Германия отхвърли искането за 20 млрд. евро кредит като предпоставка за споразумение между Украйна и ЕС, предаде УНИАН, позовавайки се на германски медии. „С това искане, както излиза, украинското правителство иска да отвлече вниманието от своята отговорност за актуалната и политическа ситуация”, каза помощник-говорителят на германския кабинет Георг Щрайтер. Той допълни, че вратите за споразумение за асоцииране с ЕС остават отворени за Украйна.

В същото време Държавният департамент на САЩ съобщи, че обмисля всички възможности, включително санкции, срещу Украйна, където полицейските части за борба с безредиците предприеха посреднощ действия срещу демонстрантите, след седмици на протести срещу президента Виктор Янукович, предаде Reuters. „Всички политически опции, включително санкции, са на масата, разглеждаме ги, но очевидно това все още се преценява”, каза говорителят на Държавния департамент Джен Псаки пред репортери. 


Русия е готова за промишлено сътрудничество с Украйна независимо от това, дали Киев ще реши да създава зона за свободна търговия с ЕС или да участва в Митническия съюз на страните от ОНД, каза пред руски журналисти във Вашингтон вицепремиерът на Русия Игор Шувалов, предаде РИА Новости. „Ще продължава ли Украйна преговорите за зона за свободна търговия с ЕС, ще търси ли Украйна по-тесни икономически връзки с Русия – ние ще подкрепим всяко решение на Украйна. Във веки случай , каквото и да е украинското решение, ние трябва да се отнасяме отговорно към тази страна, за нас това е сериозен партньор. Това, което е свързано с промишленото сътрудничество, ние във всеки случай ще го подкрепим”, каза той. 

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Влезте, за да коментирате