Гръцки кмет признал Македония

Четвъртък, 12 Декември 2013 15:40 Публикувана в Свят Прочетена 719 пъти

 

Гръцките медии се взривиха след като по време на посещението си в Скопие кметът на Солун - Янис Бутарис, дал пресконференция в зала, където имало надпис „Стопанска камара на Македония”.  Според някои журналисти, фактът че Бутарис се съгласил да седне пред подобен надпис  означава, че е съгласен и с кражбата на името Македония. От кабинета на Бутарис са заявили, че кметът не е забелязал какво пише на табелката.

Възмущението си изказаха и граждани, а някои политически партии излязоха със специални декларации. Много гърци споделят мнението, че когато кметът на Солун се е съгласил да седне пред такъв надпис, в който Скопие  се нарича Македония , той на практика е легитимирал "кражбата" на името Македония.

Според партия Независима Гърция, с приемането да участва в пресконференция с подобен надпис Бутарис на практика подкрепил пропагандата на Скопие. „За историческата истина и за гръцкия характер на Македония не се преговаря”, се казва в съобщение на партията.

Националистическата партия Златна зора излезе с декларация, озаглавена: "Предателство: Бутарис официално призна БЮРМ като Македония".

 

редактор Яна Михайлова

 

Последно променена в Четвъртък, 12 Декември 2013 18:27
Влезте, за да коментирате