Списание Тайм: „Папа Франциск е Човекът на годината”

Вторник, 12 Ноември 2013 18:27 Публикувана в Свят Прочетена 453 пъти

Едно от най-престижните списания – Тайм обяви класацията си за Човек на годината 2013. Според изданието, това е папа Франциск, който успя да промени тона, възприемането и подхода на Католическата църква. Според редакцията на Тайм именно главата на римокатолическата църква е оказал най-голямо влияние на световните събития през вече отиващата си година.

"За това, че извади папството си извън двореца и го постави на улицата, за това, че накара най-голямата Църква в света да се изправи пред най-належащите си нужди и за това, че уцели точния баланс между осъждането и състраданието. Рядко се случва определена личност да привлече толкова голямо внимание толкова бързо, както сред младите, така и сред по-възрастните, както сред вярващите, така и сред скептиците. Именно поради тази причина, папа Франциск е Човек на годината за 2013 година на списание Тайм”, заяви главният редактор Нанси Гибс, цитирана от агенция Франс прес.

 

"Положителен сигнал е, че едно от най-престижните отличия в международните медии се дава на някой, който прогласява пред света духовни, религиозни и морални ценности и издига мощен глас за мир и по-голяма справедливост", заяви говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди.

 

На второ място в годишната класация на списанието е бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън, а на трето - активистката на американското движение за правата на сексуалните малцинства Едит Уиндзор. 

 

 редактор Яна Михайлова

 

Последно променена в Четвъртък, 12 Декември 2013 19:40
Влезте, за да коментирате