След германския президент и Франсоа Оланд бойкотира Олимпиадата в Сочи

Неделя, 15 Декември 2013 20:26 Публикувана в Свят Прочетена 1391 пъти

Президентът на Франция Франсоа Оланд няма да присъства на зимните олимпийски игри в Сочи през февруари, съобщи министърът на външните работи Лоран Фабиюс по телевизия Франс 1. Той пожела успех на френските състезатели на олимпиадата, но заяви, че президентът ще ги гледа по телевизията. Самият Фабиюс също няма да присъства на откриването, но не даде обяснения защо.

Оланд е третият държавен глава, който обяви бойкот на олимпиадата. Миналата недея държавният глава на Германия Йоахим Гаук обяви, че няма да пътува за Сочи, тъй като според него има "нарушаване на човешките права в Русия". Оланд до момента не е назовал причина за решението си да пропусне олимпиадата. 

 

Последва го президентът на Полша Бронислав Коморовски. Той поясни обаче, че отстътвието му от церемонията за откриването не е форма на бойкот, а е свързано с принципите му, касаещи неговото участие в спортни мероприятия зад граница. "Игрите в Сочи започват да предизвикват не само спортни, но и политически емоции. Заради това може би трябва да напомня, че аз имам определени принципи, свързани с моите контакти с полските олимпийци. Не съм имал намерение, няма да имам и в бъдеще, да пътувам до Сочи за олимпиадата", заяви Коморовски. По-рано в понеделник прмиерът Доналд Туск съобщи, че не планира да вземе участие в откриването на Игрите в Сочи.

Заместник-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг обяви, че със сигурност няма да присъства на Зимните олимпийски игри в руския курорт Сочи през февруари заради отношението към малцинствата в тази страна. "Със сигурност няма да отида в Сочи, ако малцинствата бъдат третирани по начина, по който са третирани сега от руското законодателство", написа в акаунта си в Туитър Рединг, която е европейски комисар за правосъдието и основните човешки права.

 

Последно променена в Неделя, 15 Декември 2013 20:49
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате