Общият банков съюз: Балгария не е част от него

Четвъртък, 19 Декември 2013 21:20 Публикувана в Свят Прочетена 1276 пъти

Създаването на европейска агенция, която да спасява закъсалите банки е една от темите на започналия в Брюксел съвет на европейските лидери. Обсъждан е  и общият банков съюз. Преди началото на съвета премиерът Орешарски каза, че България няма да бърза да влиза в него. За първи път от години лидерите ще се занимават и с общата отбранителна политика, съобщи БНТ.

“Хубаво е да сме вътре, обаче да ползваме и всички екстри от това, че сме вътре, а когато част от екстрите остават само за страните от еврозоната няма голям смисъл. Във всички случи за нас е интересен опитът, все пак някога ще бъдем вътре, така че следим с особено внимание механизма”, заяви Пламен Орешарски, министър-председател.


Преди началото на съвета премиерът обясни също, че от догодина започва практическата борба с младежката безработица:


“Това, което може да отчетем, е, че вчера приехме националния план който се надявам тези дни преди Коледа да пристигне тук, за да може да се възползваме догодина от средствата. Там вътре има заложени цели и те никак не са лоши с дългосрочен план. Безработицата трябва да падне със 6-7 на сто и това са нашите цели на този етап. Надявам се някакво допълнително влияние да окаже по добрия инвестиционен климат, заяви Пламен Орешарски.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

 

 

Последно променена в Четвъртък, 19 Декември 2013 21:37
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате