Путин възстанови паметната плоча на Брежнев и сравни Сталин с Кромуел

Петък, 20 Декември 2013 13:10 Публикувана в Свят Прочетена 2295 пъти
kobilanskaia.livejournal.com kobilanskaia.livejournal.com

След проучване на общественото мнение в Русия, проведено от независимия институт по сициология Левада, бе възстановена възпоменателната плоча за Брежнев, която бе  махната миналата година.

Въпреки, че според политическите коментатори Брежнев е управлявал СССР в период на политически репресии и икономическа стагнация, голяма част от анкетираните руснаци смятат тези години като времена на стабилност.

Припомняме, че Брежнев е бил начело на СССР от 1964 до 1982 година - повече от който и да било съветски лидер, с изключение на  Сталин.

Резултатите от проучването показват, че повече от половината граждани на страната имат положително мнение за Леонид Илич. Според проучването, Брежнев има по-висок рейтинг от който и да било друг лидер на страната, включително и от последния руски цар, Николай Втори.

Плочата бе възстановена с благословията на руския президент Владимир Путин, който не крие стремежа си към възстановяване на руско-съветските символи, които според думите му насърчават патриотизма на руснаците.

По време на  годишната си пресконференция пред местни и чуждестранни журналисти, той бе попитан за отношението му към идеите за възстановяване на паметниците на Сталин. „Никой не е съборил до сега паметниците на водача на Английската революция от 17-и век  - Оливър Кромуел в Англия. А какво прави Кромуел по-различен от Сталин? Той е същия тип кървав диктатор, който е изиграл много двусмислена роля в британската история. Неговите паметници си стоят, никой не ги събаря", отговори лаконично Путин.

 

редактор Яна Михайлова

Последно променена в Понеделник, 23 Декември 2013 14:00
Влезте, за да коментирате