2014-а: Европейският съюз се превръща в СССР?

Понеделник, 30 Декември 2013 06:29 Публикувана в Свят Прочетена 1192 пъти

През 2014 г. ЕС, паникьосан от дефлацията и липса на растеж, може да наложи задължителен данък за всички спестявания над 100 000 евро. Така богатите ще поемат "справедлив дял" от финансовото бреме и ще се създаде буфер срещу кризата.Мярката обаче ще превърне ЕС в съюз от тоталитарен тип с ниско ниво на защита на частната собственост, какъвто бе случаят със СССР. Това е една от шокиращите прогнози, които експертите на датската Саксо банк правят в края на предходната година, съобщава БТА.

Банката е известна със сензационните си предвиждания. Те са умишлено скандални, за да стряскат. Направени са с чувство за хумор, но се базират на реални тенденции.Според анализаторите сегашната световна финансова система е толкова сложна, че би могла да се определи като пълен хаос. Което означава, че всички прогнози могат да се сбъднат, дори най-невероятните.Анализът съдържа общо 10 прогнози. Една засяга изборите за Европарламент догодина. След тях националистическите, евроскептичните и ксенофобските партии щели да имат най-много евродепутати. За председател на Европарламента ще бъде избран противник на ЕС, а лидерите от страните членки няма да се споразумеят кой да оглави Европейската комисия. Саксо банк пророкува още, че Германия ще изпадне в рецесия.


Сценарий 1: Данък богатство превръща ЕС в новия СССР

Икономиката на ЕС не нараства и започва дефлация. Европейската комисия се оказва принудена да действа и въвежда общоевропейски данък върху депозитите от над 100 000 евро, за да събере капитал за "борба с кризата". Доверието в частната собственост е загубено окончателно и е направена последната стъпка към един тоталитарен ЕС. Гражданите започват да действат в съветски стил: финансовите активи биват разпродавани и като платежни средства се приемат само "веществени стоки" като храни и недвижими имоти. 

Сценарий 2: ЕС изпада в политически хаос
При изборите за Европейски парламент печелят антиевропейските партии. Те избират евро-скептик за президент, а европейските страни не могат да се обединят за избора на председател на Европейската комисия. Европа изпада в политически и икономически хаос. 

Сценарий 3: Спуква се балонът на "дебелата петорка" 

Netflix, Amazon, Twitter, Pandora Media и Yelp са "дебелата петорка" в американския информационно-технологичен сектор, тъй като борсовата им стойност е с до 700 % над пазарната оценка. Този нов балон в интернет сектора може да се спука и да причини нов срив на борсите. 

Сценарий 4: Япония 

Възстановяването на световната икономика спира и привлекателността на акциите намалява. Инвеститорите продават рисковите активи и купуват йени. Курсът долар-йена спада под 80 йени за долар (спрямо около 103 йени сега). Bank of Japan се решава на последен удар и разпродава държавни активи. Прост ход с непредвидими последици. Третата по големина икономика в света става най-големият експеримент в световната икономика. 

Сценарий 5: Дефлация на долара

САЩ не успяват да ускорят икономиката си въпреки очакванията. Освен това през януари в Конгреса се разиграва трагикомедията "Как най-добре да бъде саботирана икономиката". Новото действие на драмата докарва инвеститорите, икономиката и потребителите до шок и тогава икономиката съвсем блокира. Инфлацията се понижава и централната банка трябва да търси начини за борба с дефлацията. 

Сценарий 6: УФР не се оттегля, а се намесва още по-силно 

Паричните инжекции на Управлението за федерален резерв (УФР) понижават лихвите и инвеститорите все по-често прибягват до рисковани инвестиции. Възниква измамното впечатление, че икономиката на САЩ се възстановява. Жилищният пазар най-вече е източник на тревоги и бива изкуствено подкрепян. Поради тази Комисията по отворения пазар на централната банка увеличава покупките на облигации на ипотечния пазар. Вместо да свие покупките на облигации, както се очаква, УФР увеличава програмата си до 100 милиарда долара. 


Сценарий 7: Цените на петрола рязко спадат 

Новите технологии допринасят за силно увеличаване на добива и Саудитска Арабия силно повишава производството си. На пазара се появява свръхпредлагане. Цената на петрола сорт Брент пада до 80 долара за барел. Браншът е изправен пред неочаквано предизвикателство: поевтиняване на петрола. 


Сценарий 8: Германия изпада в рецесия 

Прогнозите за германската икономика са положителни, но събитията биха могли да се развия и по друг начин. Въпреки очакванията възходящата тенденция може да спре и Германия да изпадне в рецесия. Високите реални заплати, скъпите рамкови условия за компаниите и изнасящите се от страната концерни биха могли да смачкат икономиката. 


Сценарий 9: Срив на френския фондов пазар

"Периодите на поскъпване на акциите са като парти - трябва да внимаваш да не си тръгнеш последен". Тази борсова мъдрост може да си спомнят изведнъж всички инвеститори и да забележат, че партито отдавна е свършило, втурвайки се едновременно да напускат фондовия пазар. Точно френският основен индекс ще бъде засегнат особено силно, тъй като френската икономика все още не се е възстановила. CAC 40 се срива с 40 %. 


Сценарий 10: Чупи се чупливото 

УФР намалява притока на пари, партито на финансовите пазари се насочва към края си. В резултат апетитът за поемане на рискове на инвеститорите намалява, което засяга особено силно страните с нарастващ търговски дефицит, които трябва да намалят силно стойността на валутата си спрямо долара. Такива страни са Бразилия, Индия, Република Южна Африка, Индонезия и Турция и поради това биват наричани "крехката петорка". Те изпадат в беда.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Понеделник, 30 Декември 2013 06:37

1 коментар

  • Връзка на коментара Питащият Понеделник, 30 Декември 2013 10:38 публикуван от Питащият

    Знам какво трябва да се направи, но това няма значение защото никога не се прави необходимото, а изгодното за тези,които го правят. Следствието е криза. Елита е консервативен, а когато става въпрос за пари и финанси е суперконсервативен. Докато не се срине тотално на главата му всичко и не се окаже заплашен няма да предприеме нищо.

Влезте, за да коментирате