Гърция връща на българите мощите на Самуил, македонците смятат жеста за провокация

Вторник, 07 Януари 2014 13:44 Публикувана в Свят Прочетена 1853 пъти
илюстрация: frognews.bg илюстрация: frognews.bg

Хиляда години след смъртта си, българският цар Самуил най-накрая ще бъде погребан на родна земя, съобщи агенция Фокус.
Тленните останки на българския владетел ще бъдат официално предадени на България от гръцките власти. В момента мощите на Самуил се намират в музей в Солун, където се съхраняват и костите на сина на Самуил - Гаврил Радомир, както и на племеника му - Иван Владислав.


Мощите на Самуил са открити през 1969 година в саркофаг в руините на средновековна базилика на остров вети Ахил, Мала Преспа и до сега се намираха в Солун. Благодарение на сътрудничеството между гръцките и българските учени, http://svobodennarod.com/bulgaria/4019-otnovo-pregovori-za-kostite-na-tzar-samuil.html ,тленните останки на цар Самул ще бъдат погребани в  църквата, където е бил кръстен.
Според македонските историци връщането на мощите на Самуил е провокация, организирана от България и Гърция, срещу „ историята и бъдещето на Македония и нейните евроинтеграционни аспирации”.
„Това е поредният съвместен натиск на България и Гърция върху Македония. Това е дял от играта, в която България и Гърция искат да покажат, че цар Самуил е бил българин. Българите твърдят, че Самуил бил български цар. Ама самите имена на членовете на неговото семейство Арон, Давид, Мойсей баш не се асоциират с български имена", каза македонският историк Тодор Чепреганов без да поясни дали смята имената Арон, Давид и Мойсей за македонски.редактор  Яна Михайлова

Последно променена в Понеделник, 13 Януари 2014 10:14

2 коментара

  • Връзка на коментара Яна Mихайлова Понеделник, 13 Януари 2014 10:12 публикуван от Яна Mихайлова

    Благодарим за забележката, грешката ще бъде поправена.

  • Връзка на коментара Истината Понеделник, 13 Януари 2014 00:22 публикуван от Истината

    Иван Владислав не е внук на Самуил, а негов племенник, ако нямате нищо против. Син е на брата на Самуил- Арон.
    Може ли такава неграмотност?! Така е то, като се преписва от уикипедия, където е записан, като наследник на Гавраил Радомир, но той е негов наследник на престола, след като е убил Гавраил Радомир, а иначе му е бил братовчед и като баща си Арон е бил предател.

Влезте, за да коментирате