Центърът на Киев горя. Десетки са тежко ранени. Лвов се притече на помощ

Понеделник, 20 Януари 2014 06:50 Публикувана в Свят Прочетена 1142 пъти

След 100-хиляден протестен митинг в Киев снощи маскирани младежи предизвикаха ожесточени сблъсъци с полицията. Съобщава се за десетки ранени, някои от които са в тежко състояние. Пострадали са и поне четирима журналисти в насилието, продължаващо в нощните часове срещу понеделник, съобщи АФП.Митингът бе срещу новият набързо приет закон, който силно ограничава правото на протест. Той според опозицията проправя пътя за превръщане на Украйна в полицейска държава. Пренебрегвайки забраните на закон,а десетки хиляди се стекоха в неделя на централния Площад на независимостта. В края на протеста маскирани атакуваха полицейски кордон с дървени пръти и се опитаха да преобърнат автобус, препречил подходите към сградата на парламента.

Въпреки призивите на опозиционни лидери да не се прибягва до насилие и личната намеса на бившия боксьор и депутат Виталий Кличко, сблъсъците продължиха с хвърляне на димки и фойерверки по униформените.Първоначално полицията показа сдържаност, но сблъсъците станаха неизбежни, след като бяха подпалени камиони за превоз на жандармеристи и два полицейски автобуса.


По данни на вътрешното министерство има 70 пострадали от органите на реда, 40 от които са хоспитализирани, а един е с прободна рана от нож. От спешна помощ в Киев съобщават за постъпили при тях 20 активисти с черепно-мозъчни травми.Срещу протестиращите са използвани водни оръдия. Под струите са попаднали и жандармеристи от специалните части "Беркут". При минусови температури - около минус 7 градуса, би трябвало употребата на водни оръдия да е забранена. От МВР опровергаваха това и казаха, че водата е била за гасене на подпалените автобуси.


От "Беркут" продължиха   да засипват протестиращите с шокови гранати, а според местни медии полицията е ръководена от "неизвестни хора в цивилно облекло". Въпреки обливането с ледено студена вода хората не се разотидоха и броят им не намаля.
Вътрешното министерство започна разследване по подозрение за организиране на масови безредици, след като били засечени призиви за щурмуване на правителствения квартал. Всички сблъсъци се документират, записите се анализират са установяване на лицата, причастни към организирането на безредиците, допълват от ведомството.

 

Виталий Кличко записа видео обръщение към президента Виктор Янукович с призив "да не допуска ескалация на ситуацията" и "да не повтаря пътя на Чаушеску е Кадафи". Лидерът на партия УДАР допълва, че "единственият изход от тази вече страшна криза е пълната смяна на властта, срещу която въстана народът". Той настоя държавният глава "да не насъсква бойците от милицията и спецчастите срещу хората" и да "прекрати войната срещу гражданите на Украйна"."Прекратете войната срещу гражданите на Украйна. Вече два месеца хората стоят и призовават да се чуят техните искания. Приберете милицията, "Беркут" и титушките (нарицателно име за платени от властта мутри за провокации и нападения срещу митингите - бел.ред.). Намерете в себе си мъжество, не повтаряйте пътя на Чаушеску и Кадафи! В тази борба така или иначе ще победи украинският народ", каза той и се обърна към униформените с думите "Вие трябва да пазите народа си, а не да се нахвърляте срещу него".

 

След записа Кличко се отправи с група депутати към резиденцията на Янукович. Вътре обаче бе допуснат само той и след като излезе, заяви, че е разговарял с президента, повторил е посланията си от записа, а държавният глава е обещал в понеделник да създаде комисия за уреждане на политическата криза с представители на своята администрация, правителството и представители на опозицията.

 

Кличко се върна на улица "Грушевски", където е най-горещата точка на сблъсъците и където според очевидци е опожарена цялата техника на МВР, с която бе препречен пътят към правителствения квартал.Пред телевизионния интернет канал "Хромадски ТВ" той каза, че отива не като миротворец, а да направи възможното да няма ранени.

 

"Казвам ви искрено, опасявам се да поема отговорност за смъртта на десетки хора. Малко са нещата, от които се боя, но от това наистина се страхувам", добави той.Около 2 часа през нощта близо 200 жители на Лвов се стекоха около казармите на вътрешни войски след информация в интернет, че частите ще потеглят за Киев. Очевидци разказват за Интерфакс-Украйна", че улиците наоколо са били препречени от автомобили с включени аварийни светлини.При събралите се са излезли представители на частта, но не за казали дали имат нареждане да напуснат казармите. Те само са предупредили, че събирането е незаконно. Малко след това е пристигнал и полицейски отряд, преминала на разпореждане на командването на жандармерийската част.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Понеделник, 20 Януари 2014 07:11
Влезте, за да коментирате