Печат на тази страница

„Отлетя” главата и на главния прокурор на Истанбул

Понеделник, 20 Януари 2014 11:35 Публикувана в Свят Прочетена 828 пъти
Оценете
(2 гласа)
Гюлен или Ердоган, Гюлен или Ердоган, колаж: beyazgazete.com

 

Турският Висш съвет на съдиите и прокурорите отстрани главния прокурор на Истанбул Турхан Чолаккадъ. Заедно с него бяха отстранени от длъжност и 20 прокурори, сред които трима от заместниците на Чолаккадъ, съобщи вестник Хюриет. Министърът на правосъдието Бекир Боздаг е разрешил разследването срещу трима истанбулски прокурори – Маумер Акаш, Зекерия Йоз и Джелал Кара.

Въпросните прокурори са ръководили редица процеси срещу военните  като делата срещу "Ергенекон"  "Чук" за предполагаеми заговори за държавни преврати в периода 2007-2012 година. Това е поредният ход на властта срещу съдебната система и полицията, които започнаха мащабно корупционно разследване срещу хора, свързани с правителството на премиера Реджеп Ердоган.

Корупционният скандал бе последван от чистка на съдии и полицейски шефове, разследващи случаите. Според политическите коментатори това е резултат от негласната борба за власт между Ердоган и ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, за когото се смята, че разполага със свои хора на всички нива в съдебната система и полицията.

 

 редактор Яна Михайлова

Последно променена в Понеделник, 20 Януари 2014 12:51
Влезте, за да коментирате