Брюксел и Кремъл се нахапаха. ЕС шкартира Путин

Понеделник, 20 Януари 2014 14:02 Публикувана в Свят Прочетена 775 пъти
илюстрация: windowrussia.ruvr.ru  илюстрация: windowrussia.ruvr.ru

Преговорите, засягащи безвизовия режим между ЕС и Русия, се провалиха за пореден път. Московската среща между министъра на правосъдието - Александър Коновалов и европейския комисар- Сесилия Малмстрьом, завършиха с хапливи реплики по отношение на нарушенията на правата на човека, съобщиха международните медии.


Инициаторът на преговорите беше самият президент на Русия - Владимир Путин, който  изрази желание да се договори за безвизов режим с ЕС. Путин изтъкна като основен мотив факта, че руските власти са отменили визите за гостите на Олимпиадата в Сочи.
Въпреки аргументите на руския президент, предадени в Брюксел от министър Коновалов, ЕС продължава да бъде скептично настроен към отмяната на визовия режим, тъй като според представителите на Съюза, това ще доведе до масова миграция на руски граждани, опитващи се да избягат от режима на Путин.
На коментара за нарушаване на човешките права, Путин подчерта факта, че ЕС е отменил визите за много страни от Латинска Америка, където правата на човека са нарушавани като правило, а престъпността многократно надхвърля тази в Русия.
Въпреки аргументите от руската страна, Сесилия Малмстрьом ясно подчерта, че на този етап, Брюксел няма да подпише визовото споразумение.

редактор Яна Михайлова

Последно променена в Понеделник, 20 Януари 2014 14:57
Влезте, за да коментирате