Ройтерс: „България изнася оръжие за Асад”

Вторник, 21 Януари 2014 10:49 Публикувана в Свят Прочетена 847 пъти
Снимка: rt.com Снимка: rt.com

Преди няколко дни, агенция Ройтерс съобщи, че Русия е увеличила доставките си на оръжие за режима в Сирия. Доставките вкючват и бронирани машини, безпилотни самолети и бомби с прецизно насочване, като част от него идва от България. Според агенцията част от пратките идват директно от Русия, а друга част – чрез доставчици от България, Румъния или Украйна.

"В тези страни  има изобилие от съветско въоръжение, а местните доставчици имат тесни връзки с руснаците”, коментират специалисти от международната оръжейна търговия, които са наясно с движението и доставките на оръжие в Близкия изток.

Припомняме, че в края на ноември 2013 „Свободен народ он лайн” публикува обширен материал на журналиста на списание "The New Yorker" - Никълъс Шмидъл  за оръжейния бизнес на българина Петър Мирчев и тясното му сътрудничество с руснака Виктор Бут ( http://svobodennarod.com/underground/3711-balgarsko-orazhie-see-smart-ot-afganistan-do-yuzhna-afrika.html

 

"Руски съветници и специалисти по разузнаване осъществяват денонощно наблюдение с безпилотни самолети. Така те помагат на сирийската армия да следи позициите на бунтовниците, да анализира капацитета им и да нанася срещу тях прецизни артилерийски и въздушни удари", казва източник на Ройтерс, пожелал да остане анонимен.

Агенцията цитира и източници от средите на сирийската опозиция, които твърдят, че  част от доставките пристигат на летището в Латакия, а други влизат през товарните пристанища в Тартус, където има техническа база на руските военоморски сили.

Източник от оръжейните среди е на мнение, че  Русия има силен интерес да  задържи Асад на власт, ако иска да запази петролните си сделки.  Една от тях е сключена през декември между  петролното министерство в Дамаск и руската компания  "Союзнефтегаз". Сделката е на стойност 90 милиона долара, които ще бъдат вложени проучване и добив на петрол от парцел с площ от 2190 кв км в Средиземно море, където се предполага, че има значителни петролни и газови находища.

Във връзка с публикацията на Ройтерс, говорител на българското министерство на външните работи е заявил, че междуведомствената комисия за оръжейна търговия не е издавала никакви разрешителни за оръжейни сделки за Сирия.

Украинското външно министерство заяви, че още през май 2011 година държавата е  спряла военното и техническо сътрудничество със Сирия.

Румънската страна още не е излязла с официален отговор на публикацията.

 

Редактор Яна Михайлова

Последно променена в Вторник, 21 Януари 2014 11:44
Влезте, за да коментирате