Индипендънт: ” Позор: Великобритания не защити правата на свой служител, САЩ го прибра под крилото си”

Сряда, 22 Януари 2014 13:55 Публикувана в Свят Прочетена 1063 пъти
снимка: telegraph.co.uk снимка: telegraph.co.uk

Великобритания не защити правата на свой служител, който бе вкаран в затвора, след като отказал да сътрудничи на узбекистанските разузнавателни служби, съобщи вестник Индипендънт. През 2008 година,  44-годишният Таим Ортиков, който е бил охранител за британското посолство в Ташкент е бил привикан и заставен да стане информатор на тайната полиция.

След като отказал, Ортиков е бил арестуван и осъден на 20 години затвор, но жена му Мойра успява да изпрати писма до правителствата на Великобритания и САЩ, в които моли за помощ, детайлно описвайки случая на съпруга си.

Случаят стига до Върховният комисариат за бежнаците на ООН и през 2011 година Ортиков е освободен, след което заминава като бежанец с жена си и четирите си деца за Украйна.

Върховният комисариат за бежнаците на ООН се обръща за съдействие към британското посолство в Ташкент с молба то да съдейства за прехвърлянето на семейството на Ортиков в Обединеното Кралство. 

След като ООН не получава отговор на иска си, САЩ заявява, че ще предоставят убежище на семейството като предоставят случая на Международната организация по миграция. След пристигането си в САЩ, Ортиков даде пресконференция на която благодари на Америка за помощта и изрази дълбокото си разочарование за отношението на Великобритания към проявената от него лоялност.

„Страната, на която служих лоялно, ни остави на произвола на съдбата. Не ни предложи политическо убежище. Дори не направи опит да ни помогне, въпреки че знаеше за психическите и физически изпитания, на които бях подложен”, заяви Ортиков като подчерта благодарността си към ООН и САЩ за оказаната помощ.

 

редактор Яна Михайлова

Последно променена в Сряда, 22 Януари 2014 14:06
Влезте, за да коментирате