Обама:” Ще наложа правомощията си ако не получа подкрепата на парламента”

Сряда, 29 Януари 2014 10:57 Публикувана в Свят Прочетена 553 пъти
колаж: mariamuir.com колаж: mariamuir.com

По време на традиционната ежегодна реч на президента, Барак Обама заяви, че ще направи всичко възможно да засили икономическия растеж и да подкрепи средната класа като създаде по-добри условия за живот и работа на американците, съобщи CNN.  Държавният глава подчерта, че ще се възползва от правомощията си да налага президентски укази, ако не получи съдействието на парламента в борбата си срещу неравенството и бедността в САЩ.

„Аз имам конкретни, практически предложения, които да подобрят качеството на живот на средната класа и да създадат нови възможности. Някои от предложенията изискват мерки от страна на Конгреса и аз ще работя с всички негови членове”, заяви Обама пред Камарата на представителите.

Президентът изтъкна, че в настоящия момент се наблюдава най-ниско ниво на безработицата за последните пет години и изрази убедеността си, че 2014  ще бъде годината на икономически подем за САЩ. Той  сподели намерението си да увеличи минималното почасово възнаграждение за новоназначените федерални служители от 7,25 на 10,10 долара на час.

В речта на президента международните въпроси бяха споменати бегло. Относно Украина, Обама обяви своята подкрепа към протестното движение като заяви, че  всички хора имат правото да изразяват позициите си свободно и мирно и изрази неодобрението си за начина, по който управляващите власти подхождат към напрегнатата обстановка.

Обама потвърди позицията си за Иран и обеща на наложи вето върху всички санкции, които бъдат гласувани от Конгреса срещу страната по време на преговорния процес по иранската ядрена програма.

Американският президент  подчерта, че САЩ са поставили Ал Кайда  „на пътя на поражението”, но добави , че „заплахата се променя и групи, свързани с мрежата, се внедряват в Йемен, Сомалия, Ирак и Мали”.

 

Редактор Яна Михайлова

Последно променена в Сряда, 29 Януари 2014 15:25
Влезте, за да коментирате