Появи се информация за убити в Турция

Неделя, 02 Юни 2013 19:09 Публикувана в Свят Прочетена 756 пъти
Полицията използва сълзотворен газ в Анкара. Полицията използва сълзотворен газ в Анкара.

"Амнести интернешънъл" съобщи за двама убити при сблъсъците на демонстриращите срещу правителството с полицията. Засега няма официално потвърждение на информацията. съобщи специалният пратеник на Би Ти Ви в Истанбул. По негово сведение загинал е един човек в първата нощ на протеста. Това било нещастен случай, проучил българският журналист. Той каза, че телевизионни екипи не се допускат до площад "Таксим", който е главна арена на протестите.

Демонстрант разказа, че недоволните са били обгазявани с химически газове с изтекъл срок на годност. Той е разпознал оранжев газ, който е забранен за употреба в Европа. Протестиращите са отговорили с градушка от камъни. Жена, носеща портрет на Кемал Ататюрк, заяви, че иска да я управлява човек като него, а не премиерът Реджеб Тайип Ердоган. Турският министър-председател е пожелал да се срещне с протестиращи, но те не успели да излъчат единно представителство. Пред присъстващите Ердоган заяви: Това ли е демокрацията? А аз съм бил диктатор!".

Правителството държи под контрол медийната политика в страната. Само две малки медии отразявали случващото се по улиците и площадите в Турция.

Положението в Истанбул се е успокоило, след като полицията се е изтеглила. Протестиращите обаче са на площада и се готвят за нови демонстрации. Ожесточени са били сблъсъците с полицията в най-големите градове на Турция - Анкара, Измир, Бурса, Бодрум. Днес следобед полицията е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите, съобщи Франс прес.

Последно променена в Понеделник, 03 Юни 2013 11:47
Влезте, за да коментирате