Истанбул: "Това е само началото"

Понеделник, 03 Юни 2013 08:21 Публикувана в Свят Прочетена 726 пъти

„Не очаквахме толкова хора да ни подкрепят. Това е само началото”, казва студентка в Истанбул, цитирана от чужди медии. Безредиците в града тази нощ се преместиха от централния площад „Таксим” към квартал „Бешикташ”. Истински бойни действия водеше полицията срещу протестиращите. Свидетели разказват за кървави сцени, при които имало извадени очи от газови патрони. Ожесточението на демонстрантите нарасна вследствие на безпощадните действия на полицията.

Преподавател по архитектура разказа пред Би Ти Ви, че студентите му се бият за своите граждански права, които след втория мандат на премиера Реджеп Ердоган силно са били накърнени. Те са възмутени от строгите наредби на правителството за забрана на алкохола след 22.00 часа. Професорът заяви, че тази мярка е била абсолютно неадекватна, като се има предвид, че Турция е на последно място в Европа по консумация на спиртни напитки и бира. Правителството е сложило ръка на правосъдната система и военните, като то само избира кадрите в тях. Младежите са показвани с бутилки бира в ръка, което внушава усещането, че са пияни. Пълна медийна завеса е спуснало правителството. Телевизиите излъчват само забавни програми.

Според професора по архитектура трима души могат да сложат край на безредиците - президентът Абдула Гюл, премиерът Реджеб Ердоган и министърът на вътрешните работи, като изтеглят полицията.

Последно променена в Понеделник, 03 Юни 2013 11:47
Влезте, за да коментирате