Боеве за снабдителните трасета в Сирия

Понеделник, 03 Юни 2013 22:30 Публикувана в Свят Прочетена 737 пъти
Сирийско – ливанската граница.  Със стрелки са отбелязани снабдителните маршрути към Ал Кусайр и от там към стратегическия град Хомс. Сирийско – ливанската граница. Със стрелки са отбелязани снабдителните маршрути към Ал Кусайр и от там към стратегическия град Хомс. Карта: www.stratfor.com

След като „Хизбуллах“ и силите, лоялни към Башар ал Асад започнаха офанзива срещу сирийския град Ал Кусайр за да укрепят контрола си над жизненоважния кръстопът при Хомс, съвсем не е съвпадение, че в нестабилния регион на Триполи в северен Ливан също пламва конфронтация между алевити и сунити. Разположен в речната долина на Оронтес, Ал Кусайр е застанал на снабдителен маршрут, който е силно желан както от сирийските бунтовници, така и от силите, които са лоялни към управляващия режим.

Владеенето на този град пък е от критично значение за контрола над сирийския град Хомс, жизненоважен кръстопът, който свързва Дамаск с доминирания от алевитите бряг и със сирийския град Алепо. По тази причина, успехът на „Хизбуллах“ и на лоялистите при отблъсването на сунитите от Ал Кусайр е тежък удар за бунтовниците. С подкрепата на салафистите от Триполи, отблъснатите от Ал Кусайр сирийски бунтовници, могат да се опитат да привлекат вниманието на „Хизбуллах“ по-далече от стратегическия град като „дръпнат спусъка“ на сблъсъци между отделните религиозни секти в Ливан.

Докато „Хизбуллах“ запазва позициите си в Ал Кусайр, тя ще съсредоточи вниманието си върху охраната на подходите към града от към Ливан. Има два основни снабдителни маршрута, които преминават през северен Ливан за Сирия. Единият се простира северно от крепостта на „Хизбуллах“ в долината Бекаа през района на Баалбек и стига до Ал Кусайр. Другият, по-неудобен път, тръгва на изток от пристанището Триполи по главната магистрала през Аккар и от там до Ал Кусайр. Лоялните на режима сирийски войски са съсредоточили усилията си за да си върнат сирийския град Талхалах, точно на север от сирийската граница, От своя страна, съюзниците им от „Хизбуллах“ с подкрепата на шиитски бойци от големия клан ал-Джаафар в ливанския район Хермил ще се опитат да съсредоточат силите си в Акрум – сунитско село, което се намира на пътя, който прекосява района Аккар. Битката по тези снадителни линии ще доведе до пренасяне на насилието от Сирия в Ливан, особено след претърпените от бунтовниците загуби при Ал Кусайр.

Повече за съюза между „Хизбуллах“ и режима на Башар ал Асад, за конфронтацията на „Хизбуллах“ с „Ал Кайда“ и за противоречията между шиитите и сунитите в контекста на гражданската война в Сирия може да се прочете в рубриката „Гледища“ в анализа на Теодор Дечев „Атентатът в Бургас – част от план на „Ал Кайда“ за демонизиране на „Хизбуллах“?“:

 http://www.svobodennarod.com/views/432-demonizirane-na-hizbullah.html от 03 юни 2013 г.

Последно променена в Понеделник, 03 Юни 2013 22:36
Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате