Вивиан Рединг: ” Ромите са Европейски проблем”

Четвъртък, 13 Февруари 2014 15:28 Публикувана в Свят Прочетена 832 пъти
снимка: wordpress.com снимка: wordpress.com

На конференция, организирана от евродепутатите Мария Габриел (ЕНП, България) и Кристиан Дан Преда (ЕНП, Румъния), заместник-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг заяви, че ромите са истинският проблем за свободата на движение в Европейския съюз.


„Нека назова проблема - проблемът е ромското население, това са  10-12 милиона европейски граждани, които живеят в голяма бедност навсякъде, не само в България и Румъния,”,  заяви Рединг като допълни, че 507-те милиона граждани на Европейския съюз имат еднакви права, но уточни, че всяко право е свързано със задължения, а не с неоснователното получаване на социални помощи.
„Гражданите на ЕС могат да се придвижват свободно в рамките на съюза, но не и да получават неправомерни социални помощи. Злоупотребите, са много опасни, защото водят до усещане за проблем, много по-голям от действителния, а така се поставя под въпрос свободата на движение. Нашето общо развитие почива на ценности, на тяхната основа са сключени договорите в ЕС, ратифицирани от националните парламенти. Имаме отговорността да се борим с измамите, да се справяме с проблемите и да спорим с общественото мнение, когато то не се придържа към фактите. Еврокомисията ще направи всичко възможно, за да опровергае порочните митове, заплашващи да разрушат нашето общество", заяви Рединг като добави, че основният проблем за мигрантите, особено тези с ромски произход, е бедността, която ги принуждава да търсят препитание в по-богатите държави.

Последно променена в Четвъртък, 13 Февруари 2014 16:03

1 коментар

  • Връзка на коментара еврореалист Четвъртък, 13 Февруари 2014 19:29 публикуван от еврореалист

    Добре, че наскоро политиците в Германия признаха тази европейска реалност - ромите са граждани на ЕС, следователно са европейски проблем, а не проблем на България и Румъния. Сега на всички им остава само да се присъединяват към това признание. Да видим, как еврочиновниците ще намерят адекватните решения.

Влезте, за да коментирате