Андрей Ковачев: „ За пореден път Македония поруга българската история”

Четвъртък, 13 Февруари 2014 16:03 Публикувана в Свят Прочетена 1076 пъти

Българският евродептуат от групата на Европейската народна партия - Андрей Ковачев съобщи, че македонското правителство отпуска половин милион евро държавни средства за създаването на филм за живота на цар Самуил.

Ковачев заяви, че  с финансирането на новия проект, Република Македония  за пореден път се опитва да поругае българското културно-историческо наследство с груба историческа манипулация, целяща да внуши, че цар Самуил е "македонски" цар, който е отстоявал позициите на сегашните управляващи в Скопие.
 "Твърденията на Република Македония  влизат в остро противоречие със световната история, доказана чрез оригинални исторически ръкописи и артефакти. Без да поставям под съмнение свободата на автора да твори, изказаните в медиите откровения от режисьора Антонио Митрикевски издават истинските му намерения, които нямат нищо общо нито с изкуството, нито с историческата истина. Художествената измислица е неуместна при безспорно установени исторически факти и се превръща в откровена пропаганда, финансирана с държавни пари. Поставянето на измислени реплики от името на цар Самуил, като например, че е цар на "Светото македонско царство", без предоставяне на исторически документи, е евтина и жалка лъжа”, заяви Ковачев.
По думите на евродепутата най-обезпокоителен е фактът, че филмовият проект се подкрепя и финансира от македонското правителство. Ковачев допълни, че подобно на филма „Трето Полувреме”, в който македонцките „творци” обвиняват България в депортирането на македонските евреи по време на холокоста, новият проект е създаден с цел да атакува България.


„Тези гротескни форми на утвърждаване на идентичност чрез паметници, филми, изложби и енциклопедии са в крещящо противоречие с редица препоръки на Европейския парламент. Смятам, че ЮНЕСКО трябва да защити безценните исторически оригинали от посегателство. В тази връзка бих искал да подчертая важността на опазването на Битолската плоча на цар Иван Владислав, на многобройните ръкописи и паметници, както и на стенописите от български църкви на територията на сегашната Република Македония", заключи Андрей Ковачев.

 

Последно променена в Петък, 14 Февруари 2014 11:23
Влезте, за да коментирате