Опит за хронология на събитията в Украина

Украина: Демократична революция, гражданска война или война с Русия? Част 1

Нощта на 21-ви срещу 22-ри февруари 2014 г. Възниква въпросът за оставането на Крим в Украина, Янукович отлита за Харков
Вторник, 25 Февруари 2014 15:20 Публикувана в Свят Прочетена 1336 пъти
Водометна кола се е врязала в сграда на улица „Круглоуниверситетская“. Депутатът от партия „Батькiвщина“ - Владимир Арьев заявява: „Водометът на „Беркут“ се вряза в клон на руската ВТБ банка. Символично“.   Водометна кола се е врязала в сграда на улица „Круглоуниверситетская“. Депутатът от партия „Батькiвщина“ - Владимир Арьев заявява: „Водометът на „Беркут“ се вряза в клон на руската ВТБ банка. Символично“. Снимка: Владимир Арьев - Facebook

Събитията в Украина се надпреварват с времето в буквалния смисъл на думата. Буквално в рамките на минути стават известни факти, които променят картината пред наблюдателите, стават повод за възникване на надежди, притеснения или на откровени стархове. Времето препуска, а събитията го следват на косъм разстояние.Не би било оригинално, ако изразим неудовлетворение от начина по който се отразяват събитията в Украина в България. Въпреки тяхната огромна важност за бъдещето не само на Югоизточна но и на цяла Европа, интересът към тях е меко казано рехав. Медиите отразяват събитията в Украина фрагментарно, повърхностно и изобщо - „Пет за четири“, ако Сашо Диков ни даде на заем названието на прословутата му рубрика.

 

Може би, съответните главни редактори и пишещите братя ще се извинят с факта, че общественият интерес към всичко, което става извън територията на България е в пъти по-нисък, отколкото към родните злоби на деня. В това твърдение има доза истина. Достатъчно е да се погледне броят на гласувалите в анкетата на „Свобозден народ online“ за събитията в Украина. В момента това са 72 души, а анкетата стои съвсем не от вчера. За сравнение, на въпроса „Мутра ли е Бойко Борисов ?“ са отговорили 3551 души.

 

Въпреки това, недопустимо е събития, които могат да доведат дори до война в непосредствена близост до България и които вече са предизвикали огромно напрежение в района на Черноморския басейн да се игнорират или да се „претупват“.

Затова, ще се опитаме да представим хода на събитията по начина по който украинците са научавали новините от събитията, в които много от тях са участвували пряко. Ходът на събитията е даден по Киевско време, като е следвана хронологическата скала на един от най-добрите украински новинарски сайтове - „Гордон“, www.gordonua.com

 

Разбира се, използувани са публикации на най-различни източници – украински, руски, американски, европейски, но общото е, че всички те са изтекли под една или друга форма в украинския интернет. Надяваме се читателите да имат възможността да усетят ритъма на събитията по по-друг начин, отколкото според стандартния подход на българските медии.

 

Без да претендираме, че ще можем да се справим по-добре от останалите българдски медии, ще предложим по-долу една подробна хронология на събитията в Украина от деня, в който представителите на три опозиционни партии подписаха споразумението с президента Янукович под погледите на трима европейски външни министри и на специалния пратеник на президента на Руската федерация. Хрониката започва вечерта на този ден, когато вече са се склучили събития от особена важност:

 

Независимият депутат от Върховната Рада – Николай Рудьковский вече е внесъл в деловодството на Парламента - Закон за импичмънт на президента. На свой ред, активистите от „Майдана“ са поискали по най-недвусислен начин от депутатите да разгледат въпроса за незабавната оставка на Виктор Янукович.

 

Същия ден депутатите са приели закон № 4163 за връщане в сила на Конституцията от 2004 г. Също така, Радата е приела закон, койнто предвижда незабавно прекратяване на преследването на участниците в протестните акции.По време на вечерното си заседание, Радата е подкрепила постановление за отстраняване от длъжност на изпълняващия длъжността Министър на вътрешните работи - Виталий Захарченко.

 

В края на работния ден, депутатите са гласували и закон, който декриминализира члена по който беше осъдена Юлия Тимошенко. (http://gordonua.com/news/politics/Rada-prodolzhaet-ekstrennuyu-sessiyu-10934.html ).


21 февруари 2014 г., 21:34 Киевско време

 

Прозорците на втория и третия етаж на Харковското областно управление на МВР са запушени с чували с пясък. Засилени са мерките за безопасност и в областната държавна администрация в Харков. В сградата са съсредоточени милиционери с щитове и палки, а във вътрешния двор дежури кола на пожарната охрана.

 

По думите на началничката на Центъра за връзки с обществеността на областното управление на МВР, мерките за безопасност са предприети във връзка с нестабилната ситуация в страната. ( http://gordonua.com/news/maidan/Okna-harkovskoy-milicii-obkladyvayut-meshkami-10865.html ).

 

21 февруари 2014 г., 21:50 Киевско време

 

Междувременно, първият президент на Украина – Леонид Кравчук заяви недвусмислено, че е невъзможно да се отдели Крим от Украина по мирен път. Това той направи в изявление по „5 канал“.Леонид Кравчук заяви дословно:„Крим не може да се отдели от Украина по мирен път. А този, който се опитва да провокира (разделяне на Украина, б. ред.) защото това е углавно престъпление“, заявява екс-президентът.

 

21 февруари 2014 г., 21:58 Киевско време

 

Осем минути след изявлението на Кравчук, ръководителят на администрацията на Президента на Украина, Андрей Клюев, заяви на брифинг, че причината за гибелта на десетки демонстранти на 20 февруари 2014 г., в Киев е провокация.

 

Видях по Интернет, че някой стреля от покрива с автомат „Калашников“. Отначало стреляше в една посока – по посока на милицията, а след това се обърна и започна да стреля по митингуващите. След това милицията побягна – тя не беше въоръжена, имаха само палки и щитове. Митингуващите, които бяха без оръжие също започнаха да се разбягват“, заяви Клюев.

 

В момента с това се занимават правоохранителните органи, започнати са наказателни дела, заяви ръководителят на администрацията на Янукович.

 

Виждам и ясно разбирам, че това беше чиста проба провокация“, продължи Клюев.

 

„Обърнете внимание: тъкмо ситуацията в Украина започна да се успокоява, огънят едва тлееше така да се каже и изведнъж някой лисна лейка бензин и отново започна противопоставяне, отново започнаха безредици и гибел на хора“.

 

Както беше съобщено по-рано, в резултат на сблъсъци на протестиращите със силовите структури на 18 – 21 февруари 2014 г., са загинали не по-малко от 77 души. Поне толкова са официално потвърдените загинали. Активисти и медици – доброволци от Майдана съобщават, че броят на загиналите е надхвърлил сто души. Ранени са повече от хиляда души. (http://gordonua.com/news/maidan/Klyuev-Ubiystva-v-centre-Kieva-20-fevralya-chistoy-vody-provokaciya-10869.html ).

 

21 февруари 2014 г., 22:02 Киевско време

 

Четири минути по-късно, украинските медии оповестиха извинението на лидера на партията УДАР – Виталий Кличко, който по-рано беше освиркан от протестиращите на Майдана, заради преговорите, които започна с Янукович. Виталий Кличко се върна на сцената, като поиска прошка от разочарованите от него активисти на Майдана.

 

Много пъти съм бил на тази сцена, много нощи прекарах тук на Майдана. Но за първи път не можах да говоря, защото хората крещяха и не искаха да ме слушат. Не искаха, защото днес подадох ръка на Янукович, здрависвайки се с него“, каза Кличко.

 

Разбирам Ви, Аз самият не изпитах никокво удоволствие от това. Ако съм обидил някого, моляза прошка. Но аз искрено правя всичко за да победи Украина. Правя всичко за да не се пролее кръв. Искрено правя всичко за да си отиде тази банда.

 

Ако трябва да се срещна и да убедя някого да не използува оръжие срещу хората – използувам за това всяко възможно място. За това ще преговарям“, заяви Кличко.

 

Правя това заради своята Родина. Искам да видя Украина като съвременна, демократимна страна“, завърши изявлението си Кличко.

 

21 февруари 2014 г., 22:10 Киевско време

 

Осем минути по-късно, украинската публика е разнообразена със съобщението, че гори вилата на лидера на движението „Украински избор“ - Виктор Медвечук, разположена в Обуховския район. По-точно, гори една от сградите на вилата на Виктор Медвечук !

 

По-рано, домът на Медвечук беше блокиран от пикет на активисти на така наречения Автомайдан. В отговор, Виктор Медвечук беше заявил, че „умее да воюва“.

 

Лидерът на Автомайдана – Дмитрий Булатов беше отвлечен и измъчван преди време. На прес конференция след това, той изказа предположението, че Виктор Медвечук е свързан с отвличането му. В отговор от прес-службата на „Украински избор“ нарекоха изявлението на Булатов лъжливо и цинично. (http://gordonua.com/news/politics/SMI-Gorit-dacha-Medvedchuka-10868.html ).

 

21 февруари 2014 г., 22:18 Киевско време

 

Още осем минути по-късно средствата за масова информация разгласяват, че е съборен паметникът на Ленин в Полтава. Те се позовават на уеб сайта www.LB.ua , а се оказва и че в YouTube вече се е появило видео от събарянето на паметника на вожда на пролетарската революция. Филмчето е само от 24 секунди, но на него ясно се вижда как статуята на Ленин е свалена подобно на монумента на Саддам Хюсеин в Багдат – с въже за врата.

 

За подготовката на тази работа на протестриащите им стигнал половин час. Милицията е знаела за подготовката на събарянето, но не се е намесила. В навечерието на въпросното събитие, протестиращите бяха дали срок от 24 часа, като бяха обещали след изтичането му „да го предадат в музея“. В петък вечер те изпълниха това свое обещание.

 

В четвъртък, в три украински града – Житомир, Боярка и Славута също бяха разрушени паметниците на Ленин. (http://gordonua.com/news/maidan/V-Poltave-snesli-pamyatnik-Leninu-10867.html ).

 

21 февруари 2014 г., 22:27 Киевско време

 

Едвам паднал паметникът на Ленин в Полтава и следва нова гореща новина. Става ясно, че протестиращите на Майдана в Киев са пленили един от автомобилите – водомети, изоставени от милицията. Според съобщение в Twitter, пуснато от Левко Стек, митингуващите докарали водометната кола на Майдана, като оръжие за самозащита.

 

Междувременно пък друга водометна кола се е врязала в сграда на улица „Круглоуниверситетская“. Депутатът от партия „Батькiвщина“ - Владимир Арьев е уточнил следното, цитирано дословно:

 

Водометът на „Беркут“ се вряза в клон на руската ВТБ банка. Символично“. (http://gordonua.com/news/maidan/Aktivisty-zahvatili-miliceyskiy-vodomet-eshche-odin-vrezalsya-v-zdanie-10871.html ).

 

21 февруари 2014 г., 22:31 Киевско време

 

Пак след броени минути, става ясно, че Службата за безопасност на Украина е прекратила подготовката за провеждане на анти-терористична операция. За това съобщава официално прес службата на силовото ведомство.

 

Въз основа на мерките, предприети в държавата за урегулиране на обществената криза и за укрепване на политическия диалог, съгласно установения законодателен ред, Службата за безопасност на Украина е взела решение за понижаване на степента на готовност на звената за борба с тероризма, която беше въведена на 19 февруари тази година. Следствие на това решение се явява и прекратяването на подготовката за провеждане на анти-терористична операция. Службата за безопасност на Украина заявява, че в границите на определените си от законодателството компетенции, продължава изпълнението на задачите по защитата на интересите на гражданите и обществото от терористимни посегателства“ се казва в съобщението на СБУ. (http://gordonua.com/news/maidan/SBU-prekratila-podgotovku-k-antiterroristicheskoy-operacii-10872.html ).

 

Напомняме, че на 20 февруари 2014 г., украинският парламент – Върховната Рада прие постановление „За осъждане на прилагането на насилие, довело да гибелта на хора“, с което забрани провеждането на анти-терористична операция в Украина.

 

21 февруари 2014 г., 23:34 Киевско време

 

В 22:40 часа, президентът Виктор Янукович, председателят на Върховната Рада – Владимир Рыбак, началникът на президентската администрация – Андрей Клюев и милиардерът Вадим Новинский (състоянието на Новинский се оценява на около 2 милиарда долара - http://forbes.ua/persons/235-novinskij-vadim-vladislavovich ), отлитат от Киев. Според сайта www.ZN.ua , който се позовава на президентската администрация, самолетът ще се движи по маршрута: Киев – Харков – Марупол – Русия, но в движение може да бъде коригиран. (http://gordonua.com/news/politics/ZN-YAnukovich-Rybak-i-Klyuev-vyleteli-v-Harkov-10879.html ).

 

Според същия източник, президентът Янукович за сега не бил уверен, че си струва да подписва приетия в петък закон за възстановяването на Конституцията от 2004 г.

 

В събота в Харков ще се проведе Конгрес на депутатите от всички нива в юго-източните области на Украина, Севастопол и Автономният Крим.Междувременно в Радата е регистриран законопроект за импичмънт на Виктор Янукович.

 

22 февруари 2014 г., 00:07 Киевско време

 

Янукович отлита за Харков, но в сводките си в първите минути на 22 февруари 2014 г., украинските средства за масово осведомяване съобщават, че в Харков е имало внушителна демонстрация срещу президента Янукович. След като три месеца, активистите на протеста се събират около паметника на Тарас Шевченко, в този ден те преминават в марш до руското консулство, скандирайки обидни лозунги по адрес на президента, който открито е наричан „пандизчия“. Протестиращите минават по една от централните улици - „Пушкинская“ с лозунги срещу „пандизчията“ и със скандиране „Харков ставай!“. (http://gordonua.com/news/maidan/Harkovchane-proshlis-ulicami-goroda-skandiruya-Zeka-get-10882.html ).

 

22 февруари 2014 г., 00:24 Киевско време

 

Докато Янукович пътува за Харков активистите от Народната самоотбрана поемат външната охрана на основните сгради на държавната власт – Върховната Рада и Министерският съвет. (http://gordonua.com/news/maidan/Samooborona-Maydana-vzyala-pod-ohranu-pravitelstvennyy-kvartal-10886.html ). Освен това, активистите охраняват цялата улица „Грушевский“ - от Дома ан офицерите до Европейския площад. По трасето са изградени три „блок-поста“ на самоотбраната.Активистите обясняват, че са поели охраната на сградите, за да ги предпазят от мародери, тъй като служителите на силовите ведомства са напуснали позициите си. Щатната охрана на сградите е останала вътре в тях.

 

22 февруари 2014 г., 00:27 Киевско време

 

Около половин час след полунощ, украинските медии гръмват от новината, че избитите митингуващи са простреляни със снайперски пушки от специално подразделение на вътрешните войски. Тези сведения са изложени пред временната следствена комисия на Върховната Рада по въпросите на разследването на противозаконните действия на правоохранителните органи по време на събитията, свързани с масови акции на обществено-политически протест. За това първи е съобщил сайтът „Украинские национальные новости“ в 23:17 часа на 21 февруари 2014 г., като се е позовал на прес службата на председателя на Комисията – Геннадий Москаль на (http://www.unn.com.ua/ru/news/1307872-mitinguvalnikiv-zi-snayperskikh-gvintivok-rozstrilyuvav-spetspidrozdil-vnutrishnikh-viysk-g-moskal ).

 

Твърди се, че въпросното подразделение е създадено лично от комендуващия вътрешните войски на Украина – Станислав Шуляк.В съобщението на Комисията се казва дословно:

 

Подразделението е подчинено на Кримското териториално управление на вътрешните войски и негов командир е полковник Сергей Асавалюк. Точно бойци от това подразделение са били заснети на видео от журналисти, а разговорите им по радиостанциите са били записани. Командуването на вътрешните войски е закупило от украинската фирма „Тактически системи“ за нуждите на това подразделение 80 снайперски пушки, тип АВК – английско произвидство. Данните за тази покупка ги има във „Вестник на държавните покупки в Украина“ (официалният бюлетин на обществените поръчки в страната, б. ред.)“.

 

Председателят на Временната следствена комисия – Геннадий Москаль се е обърнал към главния прокурор на Украина – Виктор Пшонке, с искане в рамките на наказателното производство да се изземат въпросните снайпелски пушки и да се поръча балистична експеритза, за да се изясни дали това са оръжията, от които е струляно на 20 февруари 2014 г., по митингуващите.

 

Геннадий Москаль също така е поискал в качеството си на шеф на Временната следствена комисия, да се изземе пълната документация на специалното подразделение, да се установи къде се е намирал на 20 февруари 2014 г., всеки един снайперист и да се извръши експертиза за идентифициране на гласовете от записания радиообмен между бойците. Поискано е и отстраняването на командира на вътрешните войски от заеманата длъжност за периода на провеждане на разследването.

 

22 февруари 2014 г., 01:52 Киевско време

 

Два часа след полунощ, украинските медии вече разпространяват и коментират становището на Министерството на външните работи на Руската федерация по повод постигнатото споразумение между правителството и опозицията в Украина. (http://gordonua.com/news/politics/Moskva-pozhelala-Kievu-uspeha-v-primireni-nacii-10906.html )

 

Руското министерство на външните работи е реагирало около три часа след подписването на споразумението между президента на Украина – Янукович и лидерите на „Евромайдана“, станало в присъствието на неколцина министри на външните работи на страни от ЕС.

 

Споразумението предвиждаше спиране на насилието, довело до гибелта на над 80 души, нови избори за държавен глава и усилване на ролята на парламента.Преди подписването на споразумението, в отговор на призивите на запазните страни да сътрудничи пи разрешаването на кризата, Владимир Путин изпрати в Киев свой преговарящ – Владимир Лукин, незнайно защо наричан от украинските медии „екс-дипломат“. Той обаче не подписа като свидител постигнатото спораземение.

 

Фактът, че В. П. Лукин не се е подписал в качеството си на свидетел под тези договорености, както това са направили тримата европейски министри, не означава, че Русия не е заинтересувана от търсене на компромиси, които да позволят незабавното прекратяване на кръвопролитието и да върнат ситуацията в руслото на закона“, е посочено в изявлението на МвнР на Руската федерация.

 

Напротив, ние ще сме готови и по-нататък да оказваме на украинците съдействие за нормализация на обстановката по тяхна молба“, се казва в документа.

 

Руското външно министерство е подчертало, че „главната отговорност за своята страна носят и правителството и опозицията. Това се отнася и за зараждащия се политически процес и за необходимостта безкомпромисно да се отграничават от екстремистите и решително да пресичат извършваните от тях противозаконни действия“.

 

Практическите стъпки по незабавното успокояване на ситуацията трябва да носят двустранен характер, за да съдействуват на дело на националното помирение. И разбира се, всички форми на посредничество трябва да се осъществяват при безусловното уважаване на суверенитета на Украина“, заявяват в заключение от МвнР на Руската федерация.

 

(Продължението следва)

Последно променена в Вторник, 25 Февруари 2014 16:16
Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате