Първи март 2014: девет часа от войната в Украина

Борис Немцов нарече Путин - „върколак“
Неделя, 02 Март 2014 01:10 Публикувана в Свят Прочетена 1631 пъти
Руски блокпост в Крим. Украинските медии оцениха събитията в Крим като „нахлуване на Русия в Украина“.   Руски блокпост в Крим. Украинските медии оцениха събитията в Крим като „нахлуване на Русия в Украина“. Снимка: @SPB_citizen/Twitter

Предлагаме на читателите на „Свободен народ online“, хронология на събитията в Украина и крим от последните девет часа. В момента, медийното пространство е залято от всякакви словоблудства, затова ще се въздържим от коментари и ще дадем колкото се може повече факти.

 

01 март 2014 г., 15:24 ч., Киевско време

 

Главата на Меджлиса на кримските татари – Рефат Чубаров се среща с журналисти. Той оповестява, че е влязъл във връзка със западни дипломати, в това число и с посланника на САЩ в Киев – Джефри Пайет и е получил тяхната поддръжка. Чубаров се обръща с призив към татарите в никакав слечай да не се поддават на провокации и да не допускат ескалация на конфликта.

01 март 2014 г., 15:47 ч., Киевско време

 

Украинският интернет е взривен от съобщението, че президентът на Руската федерация е поискал от горната камара на руския парламент – Съвета на федерацията да даде разрешение за въвеждането на руски въоръжени сили на територията на Украина.

 

01 март 2014 г., 15:56 ч., Киевско време

 

В Twitter са разпространени снимки на първите сътрудници на кримското подразделение на специалното поделение „Беркут“, които са се явили в руското консулство в Севастопол за да поискат руски паспорти. На 28 февруари 2014 г., Министерството на външните работи на Русия обяви, че е готово да издаде руски паспорт на всеки служител на украинските силови структури, който поиска такъв.

 

01 март 2014 г., 16:07 ч., Киевско време

 

Петицията од президента Путин - „ние, етнически руснаци и рускоезични граждани на Украина не се нуждаем от защита“ за кратко време е събрала 44410 подписа.

 

01 март 2014 г., 16:39 ч., Киевско време

 

Външният министър на Швеция – Карл Билдт реагира на решението на Путин да въведе армията на Русия в Украина, като написва в Twitter:

 

Руската военна интервенция в Украина явно е насочена срещу международното право и принципите на европейската безопасност”.

 

01 март 2014 г., 16:53 ч., Киевско време

 

Съветът на федерацията на РФ обявява, че поддържа обръщението на Владимир Путин за въвеждане на войски в Украина. Социалните мрежи са заляти от карикатури и призиви: „Спрете Путлер!“.

 

01 март 2014 г., 17:42 ч., Киевско време

 

Председателят на Върховната Рада и изпълняващ длъжността президент на Украина – Александр Турчинов свиква спешно заседание на Съвета за националан абезопасност и отбрана във връзка с възникналата в Крим ситуация.

 

01 март 2014 г., 18:11 ч., Киевско време

 

Дипломатически източник съобщава, че в 21:00 часа по киевско време ще се събере Съветът за сигурност на ООН за да обсъди ситуацията в Украина.

 

01 март 2014 г., 18:31 ч., Киевско време

 

Известният руски опозиционен деятел Борис Немцов заявява в социалните мрежи:

 

„Путин обяви братоубийствена война на Украина. Това кърваво безумие на неадекватния чекист ще струва скъпо на Русия и на Украина: отново ще има убити млади мочета и от тази и от другата страна, ще има нещастни майки и жени, ще има деца – сираци. Крим ще опустее и там никой повече няма да иде. Милиарди, десетки милиарди рубли ще бъдат взети от старците и от децата и ще бъдат хвърлени в мелето на войната, а след това ще се похарчат още повече средства за поддържане на режима на крадците в Крим.Иначе, той очевидно повече не може да задържи властта в ръцете си. На върколака му е нужна война. Нужна му е народна кръв. Русия я чакат международна изолация, осиромашаване на хората и репресии. Боже, за какво ни наказваш с това проклятие ??? Колко още може за се търпи това?“

 

01 март 2014 г., 18:52 ч., Киевско време

 

Кореспондентът на „Громадьского ТБ“ - Богдан Кутепов, съобщава след няколко часови опити да се промъкне в Крим с автомобил, че на полуострова допускат само руски журналисти.

 

01 март 2014 г., 19:16 ч., Киевско време

 

Прес-секретарят на Путин – Дмитрий Песков заявява: „Путин за сега не е взел решение за въвеждане на войски в Крим. Въпросът за използуване на Въоръжените сили на Русия в чужбина решава президентът, а засега такова решение няма“. Все пак, прес-секретарят на Путин все още смята Крим за чужбина.

 

01 март 2014 г., 19:22 ч., Киевско време

 

Вече денетима бойци от кримското подразделение на специалното поделение „Беркут“ са получили руски паспорти в руското консулство.

 

01 март 2014 г., 19:27 ч., Киевско време

 

В Харковска област е открита група от руски бронетранспортьори, навлезли на украинска територия. Инфорамацията е на украинското издание „Тиждень.ua“, което се позовава на „източник от правохранителните структури“. Бронетранспортьорите са заели позиция в района на градчето Волчанск.

 

01 март 2014 г., 19:46 ч., Киевско време

 

Радиостаниция „Ехото на Москва“ съобщава, че на 02 март 2014 г., в 12:00 часа по киевско време в Москва и в Санкт Петербург ще се проведат „стихийни акции против войната в Украина“.

 

01 март 2014 г., 20:00 ч., Киевско време

 

Украинският интернет е залят от публикации на видеофилм от заседанието на Съвета на федерацията в Русия, назован: „Тези 12 минути от заседнаието на Съвета на федерацията на РФ, когато 90 сенатори единодушно обявиха фактически война на Украина“.

 

01 март 2014 г., 20:18 ч., Киевско време

 

Павел Шеремет от Беларуския държавен икономически универстет обръща внимание на цялата журналистическа колегия да се обръщат с голямо внимание към първоизточниците на информацията, която разпространяват. Той обвинява руската информационна агенция „РИА Новости“ в разпространяване на откровна дезинформация.

 

„РИА Новости“ е пуснало лъжлива информация, че корабите от украинския военноморски флот преминават на страната на Русия. „РИА Новости“ е излъгала, че флагманът на украинските военноморски сили – стражевият кораб „Хетман Сагайдачный“ е излязъл от главната база в Севастопол.Всъщност, според съобщение на член на екипажа на фрегатата, корабът в съответствие с плановите си задачи в момента се намира в пристанището на остров Крит в Гърция и на кораба всичко е нормално.
01 март 2014 г., 21:01 ч., Киевско времеУкраинските интернет медии съобщават за продължаващото заседание на полския Парламент и за заявената от министър-председателя – Доналд Туск всестранна помощ от страна на Полща за Украина. В Полша са някак си по-бързи от украинците. Ккато ще се види по-нататък, украинските въоръжени сили ще бъдат приведени в състояние на бойна готовност малко по-късно, а Връховната Рада ще заседава чак на следващия ден, какво да прави с руското пришествие.
01 март 2014 г., 21:24 ч., Киевско времеКримското регионално подразделение на „Укртелеком“ официално съобщава, че на 01 март 2014 г. няколко ключови свързочни възела на компанията в Автономна република Крим повторно са били блокирани от неизвестни лица във военна униформа. Вчера, на 28 февруари 2014 г., имаше същите инциденти, но връзката беше възстановена относително бързо.

 

01 март 2014 г., 21:36 ч., Киевско време

 

Изпълняващият длъжността президент на Украина – Александр Турчинов заявява официално, че украинските въоръжени сили са приведени в състояние на пълна бойна готовност. Под охрана и отбрана са взети енергийната инфраструктура и стратигечски обекти от критичната инфраструктура. На 02 март 2014 г., ще бъде проведено извънредно заседание на Върховната Рада на Украина във връзка със ситуацията в страната и на нейните граници.

 

01 март 2014 г., 21:49 ч., Киевско време

 

Украински интернет медии съобщават, че половин час по-рано, в Джанкой, руските войски са завзели бившето летище. На територията на летището непрекъснато се прехвърлят камиони КамАЗ с руски номера. Като изтомчник се посочва „Центърът за журналистически разследвания в Крим“. Според същия източник, целият периметър на летището е обгарден от военни с автомати и картечници.

 

01 март 2014 г., 22:07 ч., Киевско време

 

В особено популярната в Русия и Украина социална мрежа „ВКонтакте“ по искане на надзорния органа на Руската федерация за телекомуникациите - „Роскомнадзор“ са блокирани всички украински страници с хаштаг #Євромайдан.

 

01 март 2014 г., 22:26 ч., Киевско време

 

Става ясно, че в Москва са задържани вече петима души, които са излезли на улицата в качеството си на така наречените „индивидуални пикети“ в знак на протест на войната на Русия с Украина. Задържани са руските граждани: Пьотр Котов, Александр Гурьянов, Дмитрий Ейснер, Данила Маслов и Григорий Охотин. Единичният пикет е единствената форма на граждански протист, която според руското законодателство не изсква разрешението на никакви органи на властта.

 

01 март 2014 г., 22:57 ч., Киевско време

 

Украинският морски офицер Мирослав Мамчик съобщава, че бойците от 1-ви батальон на морската пехота на ВМС на Украина във Феодосия е взел решение да се бие до последния човек.

Последно променена в Неделя, 02 Март 2014 11:11
Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате