Киев обяви всеобща мобилизация на въоръжените си сили. Има ли връщане назад във войната в Украина ?

Според Руската православна църква, руските войски в Украина са „миротворци“ и не си струва да им се оказва съпротива
Неделя, 02 Март 2014 16:56 Публикувана в Свят Прочетена 1298 пъти
Войната в Украина набира скорост. Украина обяви всеобща мобилизация, а трима бивши президенти на Украина поискаха незабавното денонсиране на всички споразумения за продължаване на престоя на руския Черноморски флот в Крим.   Войната в Украина набира скорост. Украина обяви всеобща мобилизация, а трима бивши президенти на Украина поискаха незабавното денонсиране на всички споразумения за продължаване на престоя на руския Черноморски флот в Крим. Снимка: УНИАН

Предлагаме на читателите на „Свободен народ online“, продължение на хронологията на събитията в Украина и Крим. Тук е представено времето от 23:02 часа на 01 март 2014 г. до 03:19 часа на 02 март 2014 г.  Вече отбелязахме, че медийното пространство е залято от всякакви словоблудства, затова ще продължим да се въздържаме от многословни коментари и ще даваме колкото се може повече факти.

 

01 март 2014 г., 23:02 ч., Киевско време

 

Юрий Бутусов съобщава в социалните мрежи, че украинските власти са успели да получат подкрепата на едрите индустриалци от източните области в Украина, срещу което ще им делегират значителни властови правомощия. Той пише:

 

Утре ще бъде дадено официално потвърждение и ще има указ на и. д. Президента Турчинов, че Игорь Коломойский ще бъде назначен за губернатор на Днепропетровска област. Според интернет изданието „Цензор.Нет“, подготвени са също така проекти за укази за назначаване на Ринат Ахметов за губернатор на Донецка област. Вадим Новинский ще бъде назначен за представител на Киев в Автономна република Крим (статутът му се уточнява в момента). В момента се водят преговори за назначаването на Александър Ярославский за губернатор на Харковска област. Водят се преговори за назначаването на ръководителите на най-големите регионални финансово – промишлени групировки за губернатори на Одеска, Николаевска, Херсонска, Луганска и Запорожка област.

Официален Киев е предприел спешни мерки за привличане на своя страна на деловия и политически елит на източна и южна Украина за противодействие на руската агресия.Коломойский и Ярославский са поддържали със своите ресурси Евромайдана – това е добър знак. Очевидно, путинската окупация изглежда на олигарсите като толкова сериозна заплаха, че те са решили в крайна сметка да поемат лична отговорност. Утре в източните региони трябва да настъпи за първи път реален прелом в ситуацията що се отнася до борбата със сепаратистките настроения“.

 

Емоционалният постинг, съобщаващ новината, че крупните бизнес играчи в източните и южните области ще станат реални олигарси, поемайки важни административни функции, завършва на украински с лозунга - „Україна буде вільна!“ (“Украина ще бъде свободна”).

 

01 март 2014 г., 23:27 ч., Киевско време

 

Информацията, че новото правителство е на път да постигне разбирателство с най-едрите украински бизнесмени се потвърждава от изявление на Сергей Тарута, един от най-значимите украински индустриалци, собственик на корпорацията „Индустриален съюз на Донбас“. Сергей Тарута прави публично изявление, в което оценява навлизането на руски войски на територията на Украина като окупация. Той призовава към единство „бизнесмените, гражданите и политиците“. Сергей Тарута призовава:

 

Днес ние всички сме украинци. Всички сме под едно знаме – под нашия национален флаг. Не е време да си разчистваме сметките едни с други. Как ще живее голямото ни семейство по-нататък, ще решим по-късно. Днес трябва да защитим своята страна – с всички сили, които имаме. Защото без обединение на силите днес, „по-нататък“ за нас може и да няма. Призовавам Върховната Рада и правителството да обезпечат териториалната цялост и защитата на украинския народ. Да ни пази Господ!“.

 

01 март 2014 г., 23:34 ч., Киевско време

 

Украинските интернет медии разпространяват видео кадри от пикета на протестиращите около руското посолство в Киев.

 

01 март 2014 г., 23:41 ч., Киевско време

 

Ползувателите на социалните мрежи представят доказателства, че „неидентифицираните“ въоръжени лица, които организират първите провокации в Крим са руснаци - „спецназовци“. Като доказателство те представят снимки на „неидентифицираните“ лица, от които разпознават използуваното от тях оръжие – в частност, гранатометите ГМ-94 (ГМ – гранатомет магазинный). Във Фейсбук е разпространена снимка на въпросните въоръжени лица и на гранатомета, под която е написан следният кэоментар:

 

Това става днес в Крим, Симферопол. Нека на всички да е ясно: хората с маските са руснаци. Спецназ. Тове е 100 процентасигурно. Защо? Ръчните им гранатомети са специфичннямаи, у нас такива няма. По принцип, никой не притежава такива, освен в Руската федерация“.

 

01 март 2014 г., 23:57 ч., Киевско време

 

Руската православна църква отговаря на молбата на Украинската православна църква, припознаваща Московската патриаршия, да повлияе на ръководството на Руската федерация относно въвеждането на руски войски в Украина. Отговорът е твърде ясен:

 

В Украина ще отидат миротворци, да се оказва съпротива няма смисъл. Руският народ е разделена нация на своята историческа територия, която има право на възсъединяване в единно държавно тяло“, са заявили от Руската православна църква, оглавявана от Патриарх Кирил.

 

Както се казва – и руската официална църква обяви война на Украина, без да й мигне окото. Блажени миротворците ... Впрочем, каквато и да е информация за тази кореспонденция липсва на сайтовете и на двете православни църкви.

 

02 март 2014 г., 00:17 ч., Киевско време

 

Украинските медии съобщават, че украинските граничари са си възвърнали контрола над заставата на бреговата охрана в Балаклава. На 01 март 2014 г., „неизвестни“ цивилни лица бяха разрушили портала на заставата, след което бяха проникнали на територията й. След тях на територията на заставата бяха проникнали десетима въоръжени руски спецназовци и военна техника. След дълги преговори с украинските граничари, въоръжените лица се оттеглят от територията на заставата.

 

02 март 2014 г., 00:20 ч., Киевско време

 

Откриват въздушното пространство над Симферопол в Крим. Местното летище започва да приема и да изпраща граждански полети. Въпреки това, не е ясно дали летището ще продължи да работи по-нататък за граждански полети или не. На 28 февруари 2014 г., вечерта, въздушното пространство над Крим беше затворено. През първата половина на деня на 01 март 2014 г., полети до Крим не се извършваха. До вечерта ан 01 март 2014 г., летището на Симферопол не приемаше граждански полети.

 

02 март 2014 г., 00:21 ч., Киевско време

 

В Twitter е публикувана информация, че Академията на украинските военноморски сили в Севастопол е отхвърлила искането, обучаващите се в нея да се закълнат във вярност на Русия и да преминат на руска страна. Обучаващите се в Академията са заявили, че „няма да погазят честта си“.

 

02 март 2014 г., 00:48 ч., Киевско време

 

Евгений Марчук, първият ръководител на Службата за безопасност на Украина (1991 – 1994 г.) и министър-председател на страната в периода 1995 – 1996 г., заявява, че Русия „стопроцентово е нарушила основните споразумения за базирането на Черноморския флот на Руската федерация в Крим“. По мнението на Марчук, агресията на Русия срещу Украина се обяснява с „интересите на Руската федерация да иа защитен пояс в зоната на съприкосновение със страните от НАТО в Черноморската зона“.

 

02 март 2014 г., 01:14 ч., Киевско време

 

Украинският интернет коментира оживено факта, че Барак Обама е убеждавал в течение на половин час Владимир Путин да не влиза с войски в Украина. Цитира се сайтът на Беиля дом, където е записано:

 

Президентът Обама даде да се разбере, че по-нататъшното нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украина от страна на Русия може да повлияе отрицателано на положението на Русия в международната общност. В близките часове и дни, Съединените щати ще проведат незабавни консултации със съюзниците си и с партньорите си в Съвета за сигурност при ООН, в НАТО, в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и със страните, които са подписали Будапещенския меморандум“.

 

В съобщението се казва, че САЩ спират по-нататъшното си участие в подготвителните съвещания за срещата на G8 в Сочи.

 

В по-далечна перспектива, нарушението на нормите на международното право от страна на Русия, ще доведе до нейната по-голяма политическа и икономическа изолация. Народът на Украина има право да определя своето бъдеще“, се заявява в сайта от името на президента Обама.

 

02 март 2014 г., 01:33 ч., Киевско време

 

Социалните мрежи пак изпреварват официалните средства за масова информация. Става ясно, че Украина провежда обща мобилизация. Това се разбира от съобщение във Фейсбук профила на Андрей Парубий – секретар на Съвета за национална безопасност и отбрана на Украина и комендант на Майдана. Той пише:

 

Току що се обадиха от военкомата на моя помощник и заповядаха да се явим на 08:00 часа сутринта, съгласно мобилизационния план. Съгласно решението на СНБО, в цялата страна се провежда мобилизация“.

 

02 март 2014 г., 01:54 ч., Киевско време

 

В Киев започват да се отварят военните окръжия (военкомати). Съгласно решението на СНБО е обявена всеобща мобилизация.

 

02 март 2014 г., 02:02 ч., Киевско време

 

Социалните мрежи разпространяват изявлението на Михаил Радуцкий - президент на клиниката „Борис“, същата тази клиника, която не предаде на силовите структури нито един от ранените активисти на Майдана. Ето неговите думи:

 

Никога не съм се смятал за радикал. Но днес, като човек, като представител на най-хуманната професия съм готов рязко да сменя мирогледа си. Когато чужда напаст (Михаил Радуцкий употребява думата „кирза“, б. ред.) тъпче земята ми, когато разбирам, че това ще доведе до грамадни сред децата на близките ми приятели и на съгражданите ми, аз съзнателно ставам РАДИКАЛ. Аз не искам повече да виждам кръвта и смъртта на хората и мъките на ранените. Ненавиждам войната, но днес съм готов да взема оръжие и да вървя да защитавам страната си, която ми е дала възможност да стана всичко, което съм сега. Наистина, аз съм лош войник, но съм добър медик и съм готов да направя всичко за защита на страната си. Слава на Украина!“.

 

02 март 2014 г., 02:17 ч., Киевско време

 

Андрей Юров, руски правозащитник, член на Съвета по правата на човека при президента на Русия, прави изявление в ефира на телевизията „Громадьского ТБ“. Той съобщава, че постановлението на Съвета на Федерацията, позволяващо на президента на Русия да използува войски на територията на Украина, е прието на основание на непотвърдена информация за жертви сред руските граждани в Крим. В момента Андрей Юров се намира на Кримския полуостров.

 

02 март 2014 г., 02:30 ч., Киевско време

 

Очевидци съобщават на сайта www.Gordonua.com , че на руско – украинската граница при граничния контролно-пропускателен пункт Сеньковка (Черниговска област) се наблюдава струпване на руска военна техника. На въпроси на местните жители, какво става, руските военни отговарят, че те участвуват в „учения на Западния фронт“. (http://gordonua.com/day_question/atack-russia.html#comm_1_1 ).

 

02 март 2014 г., 02:49 ч., Киевско време

 

От Руската православна църква потвърждават позицията си, че руските военни в Украина изпълняват „миротворческа мисия“. Прес секретарят на Руската православна църква – Всеволод Чаплин заявява, че очаква „мисията на руските войни да НЕ срещне ожесточена съпротива в Украина“.

 

02 март 2014 г., 03:00 ч., Киевско време

 

Народният депутат от Партията на регионите – Вадим Новинский, призовава своите избиратели в Крим да направят всичко възможно за запазването на целостта на Украина.

 

02 март 2014 г., 03:19 ч., Киевско време

 

Трима бивши президенти на Украина – Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко, обявяват сатаващото за военна агресия. По тази причина те смятат, че споразуменията, които продължават срока на пребиваване на руския Черноморски флот в Крим от 2017 до 2042 година, трябва да бъдат денонсирани.

 

Ние се обръщаме към Върховната Рада на Украина с призив незабавно да проведе заседание. Да обяви мобилизация и да бъдем готови да защитим земята си. Върховнаата Рада е длъжна да денонсира Харковските съглашения. Украинската власт трябва да вземе решение за незабавно подписване на Съглашение за асоцииране с Европейския съюз“, заявяват тримата екс-президенти на Украина.

Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате